Main menu

header

848 25 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Pandemia a modificat și continuă să modifice profund relațiile de dragoste. Timpul în exces petrecut împreună cu partenerul sau partenera, schimbarea modului de lucru, expunerea potențială la virus și negativismul aferent, toate acestea au pus presiune pe cuplu, ducând în unele cazuri la rupturi în relație. Care sunt principalele provocări trăite de cupluri în această periodă, dar și cum vor arăta relațiile de dragoste după sfârșitul pandemiei, aflați de la psihoterapeutul Oana Dorneanu (www.arterapie.com).

„Prea mult timp petrecut împreună reduce libidoul”

- Ce schimbări au apărut în relațiile de dragoste în perioada pandemiei?

- Fiecare cuplu a trăit diferit pandemia, perioadă care încă nu s-a încheiat și care reprezintă în continuare un factor de stres. În cuplurile în care diferența dintre rolurile casnice atribuite partenerilor era mare, acest aspect s-a accentuat. Femeia are acum mai multe responsabilități și simte deseori o frustrare legată de diferența de roluri în cuplu. Potrivit unui studiu internațional, numărul femeilor pe umerii cărora se află cea mai mare parte din responsabilitatea îngrijirii copiilor sau a altor membri ai familiei aproape s-a triplat în timpul pandemiei, de la 17% la 48%. În plus, pierderea surselor de venit și dificultățile economice pot determina emoții de stres economic și conflicte în cuplu. Carantina poate induce scăderea sentimentului de libertate și a intimității, determinând o creștere a stresului. Îngrijorător este că numărul de situații de violență conjugală a crescut, acesta fiind un subiect sensibil, extrem de prezent în societatea noastră, marcată de sexism și conservatorism. A existat inițial o dorință crescută de intimitate, dar această perioadă a fost de regulă urmată de distanțare. Stresul constant și prea mult timp petrecut împreună în același spațiu sunt factori care reduc libidoul și fac partenerii să se distanțeze. În cazul cuplurilor în formare, perioada de curtare a fost afectată de restricțiile impuse de pandemie, iar timpul petrecut fizic împreună s-a redus drastic, ducând la frustrare. Unii parteneri au luat decizia de a trăi carantina în doi, ceea ce a dus la o evoluție accelerată a relației sau la eșecul acesteia pentru cei nepregătiți pentru viața la comun.

„Soluția poate fi «mutarea» perioadei de curtare în online”

848 25 2- Sunt mai reticenți oamenii în a-și face iubiți/iubite, având în vedere că virusul SARS-CoV-2 se poate lua ușor prin sărut?

- Unele persoane sunt nevoite să facă acum o selecție strictă în privința celor cu care ies la prima întâlnire, din teama unei posibile contaminări. Aici, o soluție poate fi „mutarea” perioadei de curtare în mediul online. Există și o tipologie de persoane cu diferite fobii și teamă de a contracta boli, iar această perioadă le-a agravat simptomele, făcându-le și mai dificilă apropierea fizică de celălalt. În cazul acestor persoane, procesul psihoterapeutic este important în restabilirea unui mod de funcționare optim. Mediatizarea virusului a adus în prim-plan atenția la o conduită preventivă.

„Toți avem nevoie de contact fizic”

- Sunt și parteneri care au hotărât să se vadă mai rar tocmai pentru a se expune mai puțin pericolului infectării cu virusul SARS-CoV-2. Poate o relație de dragoste să reziste la distanță?

- În cazul în care cuplul are o fundație sănătoasă, da, poate rezista la distanță, însă depinde și pentru cât timp. Totuși, relația la distanță este deficitară. Pe lângă conexiunea spirituală și emoțională, toți avem nevoie de contact fizic.

- Cum poate fi reinventată iubirea, astfel încât pandemia să nu afecteze viața sexuală și afectivă?

- Începerea unei relații prin intermediul internetului și prelungirea perioadei de descoperire a celuilalt înaintea unei relații fizice pot avea și aspecte pozitive. Acestea conduc la legături mai profunde, axate mai mult pe compatibilitatea spirituală sau intelectuală decât pe aspectele fizice. Totuși, o relație online nu este una completă, întrucât lipsește cu desăvârșire conexiunea fizică. Potrivit studiilor, bebelușii nu se dezvoltă în același ritm dacă nu sunt ținuți în brațe. Chiar și adulții au nevoie de contact fizic pentru o stare interioară de echilibru. În situații extreme, internetul poate suplini conexiunea cu celălalt, viața intimă putând fi trăită prin mijloace de conexiune virtuală.

„Anxietatea are și o parte bună”

848 25 3- Potrivit unui studiu, o treime dintre persoanele care au trecut prin infecția cu virusul SARS-CoV-2 se confruntă cu sindromul de stres COVID-19. Cum pot aceste persoane să înceapă o relație și să fie fericite?

- Când ne simțim copleșiți de anxietate, e important să ne amintim că nu suntem singuri în suferința noastră. Când realizăm că suferința noastră este împărtășită de alții, ea devine mai ușor de dus și este un mod de conectare cu ceilalți. Ar putea să ne fie de ajutor un grup de suport desfășurat online, unde să ne împărtășim trăirile cu oameni care au experimentat aceleași stări. Anxietatea are și o parte bună. Ea apare din dorința de a ne proteja și, de multe ori, o putem diminua prin schimbarea interesului de la nevoile noastre la ale celorlalți care suferă la fel ca noi. Recomand oricui care experimentează senzații de neputință și de anxietate să apeleze la serviciile de psihoterapie. Asociația Română de Psihologie Analitică, din care fac parte și eu, oferă suport psihologic și consiliere online celor care simt nevoia.

„Partenerii vor dori să trăiască anul «netrăit»”

- Cum va arăta viața de cuplu după terminarea pandemiei?

- Cred că ceea ce a fost construit în timpul pandemiei va aduce un plus de satisfacție partenerilor după ce pandemia se va termina. De exemplu, în unele cupluri va exista o comunicare mai bună sau poate o negociere mai bună a dorințelor față de așteptările celuilalt. În privința cuplurilor noi, cred că mediul online va căpăta mare interes în privința începerii unei relații de dragoste. Probabil, partenerii se vor bucura de o perioadă de relaxare și vor dori să meargă în concedii, să trăiască anul „netrăit”. Presiunile puse pe cuplu vor fi mai puține. Presupun că va scădea rata divorțurilor față de perioada pandemiei.

- Cum considerați că va fi viitorul unei relații dezvoltate în ultimul an și jumătate, după ce pandemia nu va mai exista?

- Aceasta este o relație formată și trăită într-o perioadă marcată de incertitudine și de factori generatori de stres. O astfel de relație, care a rezistat unei perioade atât de dificile, cred că va înflori în perioada de relaxare, după ce pandemia va lua sfârșit.

„Pandemia a pus presiune pe relație, cuplurile solide s-au apropiat mai mult iar cele șubrede s-au destrămat“

„Experienţele traumatice sunt rescrise în interiorul nostru“

- Cum pot fi rezolvate traumele partenerilor cauzate de pandemie, prin intermediul psihoterapiei?

- Pandemia de COVID-19 are efecte psihologice profunde și este asociată cu anxietatea, depresia, stresul, insomnia, incertitudinea și frica de îmbolnăvire. Aceste aspecte pot rămâne chiar și după încheierea pandemiei. Perioadele dificile, de criză, pot aduce în prim-plan traume interioare nevindecate, care își găsesc remediul în spațiul psihoterapeutic. Membrii cuplului sunt afectați de stres, iar bolile psihice duc la conflicte și probleme în cuplu. Psihoterapia oferă spațiul în care toate problemele întâmpinate pot fi ascultate, discutate și rezolvate în timp. Însoțirea celor aflați în suferință se face prin ascultare, prin empatie și prin bunătate. În funcție de gravitatea problemei, procesul psihoterapeutic poate fi de scurtă durată sau de lungă durată. În cadrul psihoterapeutic, experiențele traumatice sunt rescrise în interiorul nostru, pentru a putea trăi o viață armonioasă și plină de sens.