Main menu

header

843 19 1de Ștefania Băcanu şi Florica Pintea

Traversăm o perioadă în care tot mai multe relații ajung în impas sau chiar la final înainte ca partenerii să se cunoască pe deplin, iar cauzele sunt multiple. Victor Toriani, psihoterapeut și psiholog clinician, ne-a vorbit despre rolul pe care îl are în show-ul „Căsătoriți pe nevăzute”, care va începe la PRO TV, dar și despre secretele unei relații de cuplu împlinite. Ce își doresc bărbații, spre deosebire de femei și cum pot ajunge la împlinirea totală în cuplu.

„Rolul meu în emisiune este să creez niște profiluri psihologice”

- Victor, care este rolul tău în echipa emisiunii „Căsătoriți pe nevăzute”?

- În prima fază, rolul meu în emisiune este ca, pe baza instrumentelor de evaluare psihometrice și comportamentale, să creez niște profiluri psihologice și, împreună cu rezultatele colegilor mei, să propunem niște compatibilități relaționale între participanți. În a doua parte a emisiunii, voi ajuta participanții să-și conștientizeze nevoile relaționale și să gestioneze sau să mențină relația.

- Cum ai primit vestea cooptării în acest proiect?

- Inițial, am fost sceptic, mai întâi, din cauza formatului emisiunii despre care nu știam mai nimic, apoi pentru expunerea atât de mare cu care nu sunt obișnuit, având o notorietate mai mică în piață în ceea ce privește activitatea mea de psihoterapeut și psiholog clinician și organizațional. Însă, după ce am înțeles că experiența și cunoștințele noastre vor ajunge la oameni prin intermediul dinamicii emisiunii, am prins curaj, încredere, și, acum, pot spune că privesc cu bucurie și curiozitate tot acest format.

„Au nevoie de cunoaștere reciprocă, împărtășire a afecțiunii și a admirației”

843 19 2- Cum îi vei ajuta pe concurenți?

- Pe concurenți îi vom ajuta, în primul rând, prin a se cunoaște pe ei înșiși dintr-o perspectivă psihologică obiectivă, apoi prin a-i ajuta să își înțeleagă, să își gestioneze și să își mențină relația de cuplu în raport cu celălalt partener.

- Din experiența ta profesională, ce crezi că își doresc partenerii, unul de la celălalt?

- În primul rând, după cum și studiile confirmă, condiția unei relații este dată de încredere și disponibilitatea de a vrea o relație. Aceste două aspecte, pentru început, determină o motivație de a face ajustări în comportamentul propriu pentru a veni în întâmpinarea nevoilor celuilalt. Între bărbați și femei sunt deosebiri, dar și multe asemănări referitoare la nevoile relaționale. Ambii au nevoie de cunoaștere reciprocă, împărtășire a afecțiunii și a admirației, conectare emoțională, menținerea unei perspective relaționale optimiste, îndeplinirea visurilor și a aspirațiilor reciproce, cât și un sens comun acceptat și construit împreună.

„Timpul de cuplu este esențial”

- Dar în general, în cazul cuplurilor deja existente, cum pot menține partenerii interesul cât mai mult timp?

- Ca în orice relație sănătoasă, este nevoie de timpul de cuplu. De exemplu, o seară pe săptămână, de minimum trei ore, în care cuplul să petreacă timp în doi - plimbare, ieșire la un restaurant etc., și de timpul individual, de exemplu, hobby-uri care nu sunt împărtășite de ambii parteneri. O relație în care partenerii fuzionează poate afecta dorul pe care partenerii e important să îl simtă reciproc. O legătură în care partenerii se individualizează prea mult poate afecta conectarea emoțională, atât de importantă în crearea nucleului relațional ce presupune comunicare, apropiere, contact, intimitate. Această armonizare între cele două extreme asigură, de cele mai multe ori, o relație de cuplu funcţională, pe termen lung.

- De ce au nevoie bărbatul și femeia pentru a se simți împliniți?

- O femeie și un bărbat au nevoie de câteva lucruri esențiale ce definesc o relație: încredere, alinierea între ce spun și ce fac etc., respect (a-l asculta pe celălalt și a încerca să îl înțeleagă, în loc să se grăbească să judece) și tandrețe. Mai mulți specialiști în relații interumane au studiat și au scris despre diferența nevoilor între bărbați și femei. Conform autorilor David Deida, John Gray, și Allan&Barbara Pease, femeile ar avea mai mult nevoie de manifestări afective, loialitate, generozitate, angajament și inteligență, în timp ce topul bărbaților este constituit de nevoia de apreciere din partea femeilor, colaborare, spațiu individual, autenticitate în intimitate și siguranță. Toate acestea nu sunt însă cu titlu general sau exclusiv, ele putând fi mixate și transformate de la un om la altul.

„Deconectarea relațională și pierderea încrederii duc la destrămare”

- Care sunt situațiile, momentele care pot distruge o relație?

- Sunt mai multe aspecte care pot duce la destrămarea sau stingerea unei relații. Primele două, cel mai des întâlnite, sunt deconectarea relațională (răceală, sentiment de ocupat permanent etc.) și pierderea încrederii. La acestea două, se mai pot adăuga încă trei esențiale: critica (respingere, sarcasm etc.), disprețul (egocentrism, superioritate etc.) și defensiva (victimizare, indignare etc.).

- După cât timp începe să se așeze o relație, să se consolideze cuplul?

- Acest timp de consolidare a relației depinde foarte mult de intențiile partenerilor. Sunt, de exemplu, persoane care vor să trăiască relații la depărtare, celebrele relații din vis, pentru că ele sunt trăite mai mult în imaginație decât în realitate. Un alt exemplu sunt partenerii care nu comunică foarte mult sau nu își pun întrebări pe principiul că întrebările nu sunt romantice. Dar ele sunt necesare pentru o bună cunoaștere a intențiilor, a nevoilor și a planurilor relaționale ale celuilalt. Studiile spun că începând cu a treia lună, e recomandat ca partenerii să își pună întrebări și să comunice, iar pentru deciziile majore de viață, să se petreacă minimum doi ani de cuplu, incluzând perioada de a locui împreună.

„Relațiile pot începe în două moduri, ambele având sorți de izbândă dacă sunt dorite și susținute de parteneri. Un mod este prin îndrăgostire, cel mai des întâlnit, altul, prin prietenie“

„Dopamina scade pe măsură ce se consumă repetitiv acelaşi stimul“

- Ce facem când intervine monotonia în relație?

- E foarte important să facem o deosebire între monotonie și liniște relațională. Unii vor permanent să adauge sarea și piperul în relație prin căutare compulsivă de senzații, reacții etc. și e posibil ca aceștia să se plictisească atunci când dispare această tensiune. Dopamina, un hormon ce însoțește plăcerea, scade pe măsură ce oamenii consumă repetitiv același stimul (mâncare, oameni etc.). De aceea, este foarte important ca într-o relație partenerii să-și ofere timp și spațiu individual, dar și timpul de cuplu. Cei care au o relație bazată pe încredere, liniște, siguranță, în acel spațiu relațional, mențin și acea flacără a atracției pe o perioadă lungă de timp. De asemenea, să nu uităm că nu conflictele creează atracție, ci bucuria jocurilor relaționale într-un cadru securizat psihologic de încredere și conectare emoțională.

„Oamenii au nevoie de curiozitate, răbdarea de a-l cunoaşte pe celălalt şi curaj“