Main menu

header

de Daniela Purgaru

Aţi căutat mult pe cineva care să vă placă şi cu care să fiţi compatibili? Aţi găsit în sfârşit o persoană de care v-aţi îndrăgostit, dar are deja copii? Din această cauză, o relaţie poate avea de suferit. Psiholog Dana Cristea, de la Clinica „TerapiaM” vă spune ce trebuie să faceţi în acest caz pentru ca toate lucrurile să decurgă bine.

 

Gândiţi-vă temeinic la început
În mod normal, faptul că noul partener de viaţă are deja copii dintr-o altă relaţie nu ar trebui să constituie o piedică în calea dragostei, însă implică unele responsabilităţi din partea dumneavoastră. Încă de la începutul relaţiei trebuie să ştiţi aceste lucruri şi să vă gândiţi dacă sunteţi dispuşi să vi le asumaţi.
Puneţi-vă următoarele întrebări: „Îmi convine să îl/o împart cu copiii?”, „Agreez felul în care îşi creşte copiii?”, „Sunt de acord cu faptul că trebuie să aibă de-a face mereu cu fostul partener de viaţă prin copii?”, „Reprezint o prioritate în viaţa sa?”. Dacă răspunsurile la aceste întrebări sunt favorabile, puteţi trece la următoarea etapă a relaţiei. Iată ce trebuie să mai ştiţi:

Acordaţi suficient timp relaţiei
Aşteptaţi un timp, până când relaţia devine serioasă, şi abia pe urmă este bine să îi cunoaşteţi copiii. Acestora va trebui să le oferiţi atenţie, iubire şi grijă, la fel ca şi partenerului de viaţă;
- acordaţi-vă suficient timp şi vouă, cuplului, astfel încât să nu ajungeţi să vă simţiţi neglijaţi din cauza atenţiei dată celor mici;
- încercaţi să vă adaptaţi şi unor situaţii ce nu vă satisfac 100%. Faceţi compromisuri, dar nu exageraţi, pentru a nu deveni o victimă.

Nu încercaţi să îi „cumpăraţi” pe cei mici!
Menţineţi o relaţie de prietenie cu cei mici, dar nu forţaţi prietenia cu ei. Este posibil ca la început să nu vă accepte, însă, în timp, veţi învăţa să îi câştigaţi de partea dumneavoastră. Nu încercaţi să le „cumpăraţi” dragostea făcându-le mereu cadouri. Copiii nu sunt naivi şi ştiu ce se ascunde în spatele acestor gesturi. Vorbiţi cu ei, puneţi-le întrebări, ieşiţi în parc sau la film, faceţi cât mai multe lucruri împreună;
- încurajaţi-vă partenerul de viaţă să petreacă mai mult timp cu cei mici şi astfel veţi contracara eventuala gelozie din partea lor.

Dacă doriţi să primiţi mai multe sfaturi legate de îmbunătăţirea relaţiei de cuplu, apelaţi la serviciile Clinicii „TerapiaM” din Str. Dumbrava Roşie, nr. 12A, sector 2, Bucureşti, sau puteţi suna la numărul de telefon 021/210.25.65.