Main menu

header

de Daniela Purgaru

Aţi trăit o frumoasă poveste de dragoste, ce s-a terminat brusc? V-aţi despărţit de partenerul de viaţă după mulţi ani, iar acum nu ştiţi ce să faceţi pentru a vă reveni? Nu există o reţetă universală, care să vă scape complet de toată suferinţa pe care o simţiţi, dar puteţi ţine cont de câteva sfaturi oferite de psiholog Dana Cristea, de la Clinica „TerapiaM”.

Scrisul are efect terapeutic
Un capitol important din viaţă s-a încheiat, cu sau fără voia dumneavoastră, şi, în primă fază, sentimentele pe care le trăiţi sunt ambivalente: simţiţi furie, dar şi iubire sau dor. Iată ce puteţi face pentru a vă reveni:
- scrieţi despre tot ceea ce simţiţi, deoarece scrisul are efect terapeutic. Acest lucru vă va ajuta să vă descărcaţi. Apoi, separaţi toate resentimentele de voi. Recitiţi ceea ce aţi scris de câte ori simţiţi nevoia şi apoi distrugeţi foaia de hârtie sau fişierul dacă aţi scris în computer.
Uneori, regretul nu îşi are rostul
- plângeţi de câte ori simţiţi nevoia să faceţi acest lucru, povestiţi-le prietenilor şi celor apropiaţi prin ce treceţi, chiar şi de o mie de ori dacă este necesar. Acest lucru vă va ajuta să vă descărcaţi. Acordaţi-vă un timp în care să vă plângeţi de milă, în care să daţi frâu liber tuturor emoţiilor şi apoi opriţi-vă şi mergeţi mai departe;
- faceţi un bilanţ al relaţiei, gândiţi-vă la toate cele prin care aţi trecut, bune şi rele, şi întrebaţi-vă dacă aceasta era chiar legătura  de care aveaţi nevoie. Iniţial, aşa veţi crede, pentru că răspunsul va fi dictat de sentimente, dar, dacă vă veţi gândi mai bine, veţi raţiona şi veţi realiza că dacă lucrurile mergeau aşa de bine, nu s-ar fi ajuns aici.

Este mai bine să nu rămâneţi amici
- nu vă impuneţi să-l urâţi pe celălalt şi să vă gândiţi că această relaţie a fost o pierdere de vreme pentru că nu a mers aşa cum aţi vrut voi. Păstraţi amintirile frumoase şi bucuraţi-vă că aţi avut parte de fericire, atât cât a durat;
- chiar dacă sentimentul de iubire este încă puternic, nu încercaţi să rămâneţi amici, pentru că nu veţi face altceva decât să vă prelungiţi inutil suferinţa. Este foarte probabil ca fiecare să privească amiciţia în mod diferit şi de aici să apară multe controverse dureroase;
- chiar dacă la început tendinţa va fi de izolare, este indicat să ieşiţi din casă cât mai mult, să vă plimbaţi, să mergeţi în baruri şi să ieşiţi cu prietenii. La început va fi greu să vă integraţi, dar veţi vedea că nu este imposibil şi e chiar plăcut.

Nu vă aruncaţi imediat în braţele altei persoane
- încercaţi să vă adaptaţi la noul statut, acela de persoană singură, şi să profitaţi la maximum de acest lucru. Aceste perioade ne sunt oferite pentru a ne ocupa mai mult de noi, pentru a ne bucura de ceea ce ne place să facem, pentru a ne dedica total activităţilor pe care le neglijăm atunci când suntem angajaţi într-o relaţie. Spre exemplu, foarte util este să vă găsiţi sau să regăsiţi un hobby şi să vă concentraţi asupra lui;
- nu mergeţi pe ideea „cui pe cui se scoate” şi să vă aruncaţi imediat în braţele primului venit, pentru a fugi din calea suferinţei. După încheierea unei relaţii, mai ales dacă a fost de lungă durată, aveţi nevoie de un timp în care să vă refaceţi, să redescoperiţi cine sunteţi acum şi care sunt nevoile voastre în acest moment, pentru că s-ar putea întâmpla ca ele să nu mai coincidă cu cele de acum câţiva ani. Numai aşa veţi şti ce să aşteptaţi de la o relaţie sănătoasă şi echilibrată.

Dacă doriţi să primiţi mai multe sfaturi legate de îmbunătăţirea relaţiei de cuplu, apelaţi la serviciile Clinicii „TerapiaM” din Str. Dumbrava Roşie, nr. 12A, sector 2, Bucureşti sau puteţi suna la numărul de telefon 021/210.25.65.