Main menu

header

756 23 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Una dintre cele mai mari provocări pentru psihologii din toată lumea este felul în care unii oameni se întorc la prima iubire cu aceeași patimă chiar și după decenii. Poveștile lor sunt uneori mai presus de orice imaginație.

Patricia Hollinger s-a căsătorit cu iubitul din adolescență

Un studiu recent, derulat în SUA, a pus în evidență faptul că persoanele care se întorc la prima iubire după o „pauză” de cel puțin cinci ani au șanse de aproape 70% de a face din reunire o poveste de succes și de a construi o relație trainică. Prin comparație, media de parteneriat afectiv reușit pentru restul populației este de 40 de procente, ceea ce atestă forța primei iubiri. Este și cazul Patriciei Hollinger, care în anii 1950 se îndrăgostea, adolescentă fiind, de bărbatul care avea să-i bântuie întreaga viață. S-a căsătorit cu un altul, s-a mutat în alt stat, dar la intervale mai mari sau mai mici, oriunde ar fi fost, bărbatul din visele tinereții reapărea. „În anii 1970 am divorțat, apoi am devenit psiholog. M-am recăsătorit și timp de 23 de ani am oferit ajutor celor care sufereau de depresie. Într-o zi mi-a ieșit din nou în cale cel care îmi făcea de fiecare dată inima să-mi sară din piept”, povestește Patricia. După ce partenerii lor au decedat, în anul 2009 cei doi s-au reîntâlnit. „Ne-am căsătorit în 2010, în același loc în care ne sărutasem pentru prima dată cu foarte mulți ani în urmă”, adaugă Patricia.

Dee Pool și Doug Bynum, împreună după decenii de separare

756 23 2Dee Pool și Doug Bynum s-au îndrăgostit când erau la liceu. Dar mama fetei a considerat că cei doi se cam grăbeau, așa că a determinat-o pe Dee să rupă relația. S-au căsătorit mai târziu cu alți parteneri, dar aceste mariaje nu au dăinuit. Dee a divorțat în 2005 și s-a întors în orașul natal, iar soarta a vrut ca fiica sa să meargă la universitatea unde lucra Doug. Cei doi au început să se revadă, dar mai mult ca prieteni. „M-am apucat să-i zugrăvesc casa doar ca să fiu din nou aproape de ea”, mărturisește Doug, care a perseverat până când Dee a acceptat să-i devină soție. „Știm amândoi ce valoare are într-o relație faptul că ne cunoaștem de atât de mult timp. Doug încă mă vede ca atunci când aveam 16 ani”, povestește Dee. Cei doi s-au căsătorit în 2012 și sigurul lor regret este că nu au avut copii împreună.

Un veteran cu o fotografie în dreptul inimii

756 23 3În toiul celui De-al Doilea Război Mondial, un soldat american se îndrăgostea de o puştoaică de 18 ani, în timp ce plutonul lui staţiona într-un sătuc din Franţa. KT Robbins avea 24 de ani în 1944 şi era soldat în armata americană când a văzut-o pentru prima oară pe Jeannine Pierson, în Briey. După două luni, Robbins a aflat că trupele vor părăsi imediat satul, pentru a se îndrepta spre frontul de Est. „I-am spus că poate mă voi întoarce şi o voi lua de acolo, dar n-a fost aşa”, povestește bărbatul. Robbins s-a întors în Statele Unite și a cunoscut-o pe Lillian, cu care s-a căsătorit şi care a fost soţia sa timp de 70 de ani. Nici Jeanine n-a rămas singură. Ea s-a căsătorit în 1949 şi a devenit mama a cinci copii. Dar Robbins nu a uitat-o niciodată pe iubita lui franţuzoaică - decenii la rând, el a păstrat tot timpul fotografia ei. Şi încă o ţinea în mână când s-a apropiat de un grup de jurnalişti francezi veniţi în SUA să facă un reportaj despre veteranii de război. Atraşi de povestea lui, aceștia au reuşit s-o găsească pe Jeannine. Ei au aranjat întâlnirea dintre Robbins şi Pierson, la 75 de ani de când s-au îndrăgostit. Cei doi s-au îmbrăţişat imediat când s-au reîntâlnit, privindu-se în ochi, apoi s-au sărutat. „Te-am iubit mereu. Niciodată n-ai plecat din inima mea”, i-a spus el. Amândoi văduvi, foştii iubiţi şi-au promis că se vor revedea.

Julie Spira: „Am scris epilogul cărții mele împreună”

756 23 4Scriitoarea Julie Spira trăiește o poveste de dragoste care a început în adolescență, atunci când zărea într-o cameră plină cu oameni un tânăr și știa pe loc că el este alesul. Cei doi s-au îndrăgostit la prima vedere, apoi, după șapte ani de dragoste, s-au despărțit și, la foarte scurt timp, amândoi s-au căsătorit cu alți parteneri. „Credeam că nu-l voi mai vedea niciodată”, povestește Julie. Dar la 16 ani după despărțire, bărbatul, care îi urmărise cariera prin intermediul rețelelor de socializare, a căutat-o din nou. Ca o coincidență, Julie tocmai scria o carte intitulată „The Perils of Cyber-Dating” („Pericolele întâlnirilor în spațiul virtual”), care era de fapt povestea lor. „Nu aveam nicio idee că acest volum menit să-mi vindece inima și să-i ajute și pe alții aflați în aceeași suferință avea să ne reapropie. Am scris epilogul cărții împreună, ca un cuplu, la 23 de ani de când ne despărțisem”, povestește autoarea.

„Aceste relații nu sunt greșite, ci doar premature” (Susan Heitler, psiholog, Denver, SUA)

Maureen Fallon şi Hugh Robertson: „Habar n-aveam că oamenii pot fi atât de fericiţi“

756 23 5„Dacă ești Maureen Fallon pe care am văzut-o pentru ultima dată în ziua de luni, 7 septembrie 1959, să știi că nu te-am uitat niciodată”. Acesta este mesajul pe care Maureen l-a primit pe e-mail de la Hugh Robertson, pe care îl iubise cu pasiune pe când avea 14 ani și de care nu mai știa nimic de o jumătate de secol. Atunci când tatăl fetei s-a mutat cu serviciul foarte departe, planurile de revedere ale celor doi au fost date peste cap. Mai târziu, Maureen s-a stabilit în Anglia, s-a căsătorit, la fel Hugh, în celălalt capăt al lumii, Australia. După ce a găsit-o prin poșta electronică, Hugh a vizitat-o în Anglia. „Cu o zi înainte să-mi răspundă, am auzit în birou vechiul nostru cântec și toate amintirile m-au năpădit”, își amintește Hugh. Cei doi îndrăgostiți de-o viață s-au cununat. „Habar n-aveam că oamenii pot fi atât de fericiți”, mărturisește Maureen.

Legături extrem de puternice

Specialiștii explică succesul acestor relații prin faptul că partenerii care se reîntâlnesc se cunosc. „Aceste reuniri peste timp sunt un tip aparte de relații. S-au format în anii de tinerețe, iar dacă au durat mai mult de un an, sunt șanse ca ele să persiste timp îndelungat în memoria afectivă. Unii dintre pacienții mei îmi spun că astfel de legături sunt extrem de puternice și uneori îi înnebunesc”, afirmă Nancy Kalish, psiholog la California State University. În pofida sfaturilor celor din jur, care îi îndeamnă la rațiune, și a ședințelor de psihoterapie la care recurg unii dintre ei, acești oameni continuă să fie foarte legați de cei pe care i-au iubit în tinerețe.