Main menu

header

737 23 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Doriți să vă îmbunătățiți semnificativ relația de cuplu? Există un mod foarte simplu de a face acest lucru, utilizând mai des un singur cuvânt: mulțumesc.

Nu este foarte ușor de rostit

Potrivit specialiștilor de la Universitatea Montana, din SUA, care au realizat un studiu recent, utilizarea mai frecventă a cuvântului „mulțumesc” în relația de cuplu poate avea conotații mai extinse și mai profunde decât ar putea părea la prima vedere. Pentru cei foarte orgolioși, acest cuvânt implică efort și poate arăta umilință, așa că nu este foarte ușor de rostit. Cercetările au demonstrat însă că, deși pare un gest insignifiant, exprimarea gratitudinii are urmări benefice pentru ambele părți. „Recunoștința exprimată merge mână în mână cu sentimentul de bine, cu niveluri mai scăzute de depresie, de anxietate și mai ales de invidie, pe care mulți oameni le resimt și care uneori se manifestă și în relațiile de cuplu”, explică specialistul Stephen Yoshimura.

Legătură în ambele direcții

Pe lângă faptul că exprimarea recunoștinței printr-un simplu „mulțumesc” ne poate face și să dormim mai liniștiți, relația de cuplu poate beneficia din plin de pe urma acestui gest simplu. „Exprimarea gratitudinii ne conectează mai bine cu cei pe care îi iubim și care sunt importanți pentru noi. Nu doar că ne face să ne simțim mai bine, dar îi determină și pe cei cărora ne adresăm cu acest termen să vină spre noi cu deschidere și sentimente calde. Este o legătură care merge în ambele direcții: o relație bună ne face să ne simțim recunoscători, iar exprimarea acestei recunoștințe îmbunătățește și mai mult relația”, adaugă Yoshimura.

„Cel mai notabil efect al exprimării recunoștinței este acela că funcționează în toate relațiile cu apropiații, de la partenerul de cuplu la părinți și copii“ (Stephen Yoshimura, Universitatea Montana)