Main menu

header

737 23 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Unele au în centru viața sexuală, altele idealul, unele sunt pe termen scurt, altele durează o viață. Dar, potrivit specialiștilor, în punctul lor de debut, iubirile sunt toate la fel.

„Tatonări” identice

Perioada în care orice relație de cuplu seamănă cu toate celelalte este cea de „tatonare” - cei doi se întâlnesc față în față, se studiază, se evaluează reciproc, drumul lor împreună avansează, dar încă nu au intrat în faza intimă a relației, arată rezultatele unui studiu recent, derulat la Universitatea din California, Davis. „Partenerii se întreabă în forurile lor interioare dacă sunt cu adevărat atrași de persoana cu care se întâlnesc sau dacă lucrurile merg în direcția cea bună. Mai este cale până ce relația se va vădi scurtă sau, dimpotrivă, îndelungată și profundă, dar până la punctul în care încep să se deosebească, iubirile sunt toate la fel”, explică profesor Paul Eastwick, autor al studiului.

Cei implicați nu pot previziona nimic

Specialiștii nu pot previziona dacă o relație va fi de lungă sau de scurtă durată. În ciuda debutului similar, cele peste 800 de cupluri examinate în cadrul seriilor de observații nu au relevat reperele fixe necesare stabilirii unor clișee. „Am putut constata doar că o relație arată cum va fi în medie după câteva săptămâni, cel mult luni. Inițial, nici măcar cei implicați nu pot previziona nimic din ce se poate întâmpla ulterior”, punctează Eastwick. Autorii studiului au determinat că, atunci când în ecuație intră viața sexuală, implicarea romantică a celor care caută relații scurte scade rapid. De partea cealaltă, pentru cei care vor o relație solidă, iubirea crește pe măsură ce sporește și intimitatea.

„Există foarte multe persoane care confundă compatibilitatea sexuală cu o relație ce se poate transforma într-una de durată“ Paul Eastwick, Universitatea din California, Davis