Main menu

header

718 27 2de Călin Popa şi Eduard Popa

Cercetări extinse și îndelungate au relevat faptul că, după 35 de ani de mariaj, legătura devine tot mai bună: partenerii se critică mai puțin, arată mai multă afecțiune reciprocă și trec mai ușor peste dificultăți.

Atitudine relaxată, favorabilă „jumătăţii”

Potrivit experților de la Universitatea California, persoanele căsătorite de mai mult timp și care s-au maturizat împreună în mariaj își văd tot mai mult partenerul într-o lumină favorabilă și, în locul stresului legat de unele aspecte ale vieții în doi, începe să apară o altă atitudine, mai relaxată și mai favorabilă partenerului. Umorul, o anumită detașare și experiența își fac loc tot mai mult în relația de cuplu, care se solidifică. „Pe măsură ce cuplurile îmbătrânesc împreună, negativitatea unuia față de celălalt, firească, în grade diferite, în aproape orice relație, se estompează. Cei căsătoriți de peste 35 de ani sunt capabili de mai multă tandrețe față de partener chiar și decât cei din cuplurile tinere”, arată rezultatele studiului.

Emoție pozitivă și sănătate mentală

Pe parcursul experimentelor s-a ajuns la constatarea că, indiferent de gradul de satisfacție în mariaj, cuplurile care aveau cei mai mulți ani împreună manifestau mai multă emoție pozitivă, o mai mare concentrare pe ceea ce este bun în viața comună. „Am sesizat în principal faptul că acești parteneri cu ani mulți de căsătorie demonstrează mai mult umor, mai multă dragoste față de celălalt și mult mai puține reacții defensive decât cei din mariaje mai puțin lungi”, explică experta Alice Verstaen. Specialiștii consideră că acesta este un paradox al vieții în doi. „Deși pot experimenta multe cumpene, pierderi ale unor persoane apropiate sau alte provocări, cuplurile din mariajele îndelungate și stabile ajung să fie mulțumite, unele chiar fericite, înregistrează cele mai mici rate de anxietate și depresie, demonstrând că astfel de relații sunt foarte bune pentru sănătatea mentală”, punctează cercetătorul Robert Levenson, autor al studiului.

În cuplurile longevive și fericite, soțiile sunt mai reținute în manifestarea afecțiunii și tind să devină mai dominatoare