Main menu

header

716 23 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Dacă vă ciondăniți cu partenerul de cuplu și nu reușiți să aplanați conflictul, recurgeți la un gest care, potrivit ultimelor cercetări, nu (prea) dă greș: îmbrățișarea.

Sănătate mai bună, dispoziție ameliorată

Specialiștii în comportament uman de la Universitatea Carnegie Mellon, din Pittsburgh, SUA, afirmă că persoanele care au obiceiul să îmbrățișeze semenii mai des au o sănătate generală mai bună și relații mai puternice. Per ansamblu, o îmbrățișare are darul de a aplana o ceartă prin efectul asupra psihicului unei persoane. Dispoziția proastă se ameliorează rapid și semnificativ, se zărește cu mai mare ușurință „luminița de la capătul tunelului” unui conflict, zâmbetul iese mai ușor la suprafață, iar efectele pe termen mediu ale unei supărări sunt atenuate dramatic. Studiul recent nu vine decât să confirme o linie de cercetare anterioară, care a demonstrat puterea tămăduitoare a îmbrățișării în orice relație bazată pe iubire.

Optimism la cote înalte

Până acum, relevanţa pentru forța unei îmbrățișări de a calma spiritele încinse s-a dovedit preponderent în cazul relațiilor de dragoste. Dar, după cum arată experții americani, acest gest simplu trece și alte bariere psihologice și sociale. După analizarea comportamentului a sute de locuitori din Pittsburgh, majoritatea necăsătoriți, oamenii de știință au constatat faptul că cei care au obiceiul să îmbrățișeze își mențin nivelul ridicat al emoțiilor pozitive, sunt într-o dispoziție generală mult mai bună, sunt mai optimiști și au tendința de a trece mai ușor cu vederea conflictele. Mai mult, o îmbrățișare primită azi are efecte benefice și mâine, sunt de părere cercetătorii.

Empatie față de o persoană dragă

Există, în mod firesc, și limitări ale capacității unei îmbrățișări de a „stinge” o ceartă. De regulă, este foarte important adâncimea conflictului și a resentimentelor, contează dacă îmbrățișarea vine înainte sau după ceartă, se ia în calcul perioada în care izbucnește cearta, fondul pe care se derulează. Deși mai sunt multe necunoscute în ecuația forței de vindecare prezente într-o simplă îmbrățișare, potențialul există, acest gest fiind considerat de specialiștii de peste Ocean ca fiind „un fel simplu, dar foarte eficient de a manifesta empatie față de o persoană dragă aflată într-un moment dificil”.