Main menu

header

704 27 2de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Dacă persoana iubită se află într-o deplasare mai lungă și vă este foarte dor de ea sau de el, specialiștii canadieni oferă soluția: mirositul hainelor celui iubit alină senzația persistentă.

Eliberează de stresul absenței

Simpla mirosire a hainelor purtate recent de persoana pe care o iubiți poate aduce alinare și confort dacă sunteți fără partener. Mai mult, potrivit specialiștilor de la Universitatea British Columbia, Canada, aceasta este o cale foarte indicată de a vă elibera de stresul absenței persoanei iubite. „Foarte multe persoane poartă tricoul partenerului care momentan nu se află lângă ele sau dorm pe partea sa de pat atunci când acesta lipsește temporar. Interesant este faptul că pentru mulți, aceste gesturi nici nu sunt conștientizate, ceea ce atestă puterea instinctului și cât de mult contează mirosirea textilelor legate de cel sau de cea de care ne este dor”, detaliază specialistul în psihologie Marlise Hofer, care a condus studiul.

Mirosul străin declanșează instinctul „luptă sau fugi”

Studiind reacțiile a 96 de cupluri de sex opus puse în postura de a se despărți pentru o perioadă, specialiștii au concluzionat că preponderent femeile recurg la a mirosi hainele purtate recent de partener, în condițiile în care oricum ele au un simț al mirosului mai dezvoltat decât bărbații. La finalul experimentului s-a demonstrat că persoanele care au avut posibilitatea de a mirosi tricoul partenerului au înregistrat un nivel mult mai scăzut de stres de separare față de celelalte. De asemenea, s-a mai relevat faptul că femeile cărora li s-au dat textile cu miros străin au menținut un nivel ridicat al cortizolului, ceea ce i-a dus pe experți spre concluzia că persoanele respective au rămas într-o alertă continuă tocmai din cauza instinctului „luptă sau fugi”, pe care oamenii îl au adânc imprimat atunci când vine vorba despre străini.

„În societatea modernă există numeroase cupluri care trebuie să stea despărțite perioade mai scurte sau mai lungi. Studiul demonstrează că simpla purtare a unei piese de îmbrăcăminte a celui absent poate face o mare diferență când vine vorba despre gestionarea anxietății despărțirii“ (Frances Chen, Universitatea British Columbia)