Main menu

header

704 27 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Atunci când între doi oameni aflați într-o relație de cuplu intervine un conflict, în organism se întâmplă mult mai mult decât „fierberea sângelui în vene”.

Fenomenul de „intestine moi”

Cearta cu partenerul face rău fizic. Literalmente. Potrivit specialiștilor de la Universitatea din Ohio, conflictul domestic este boală curată. Mai precis, un astfel de episod are potențialul de a genera inflamații în corp și implicit anumite afecțiuni, dintre care unele chiar grave. De pildă, arată experții, poate interveni ceea ce se numește „intestine moi”, fenomenul prin care țesutul intestinal devine poros și permite unor particule de hrană nedigerată și unor bacterii să intre în fluxul sangvin. „Stresul din căsnicie este unul de tip foarte special, cu o capacitate accentuată de a face rău organismului, întrucât partenerul este perceput ca punctul principal de sprijin și conflictul cu el dinamitează la rădăcină organismul unei persoane”, argumentează specialista Janice Kiecolt-Glaser, autoare a cercetării.

Pericol de inflamații

Pe parcursul experimentului, perechile de voluntari au fost testate în cursul unor certuri care, în cea mai mare parte, s-au concentrat asupra socrilor și/sau a banilor. Fiecare sesiune de argumentație a durat 20 de minute, iar experții au notat toate aspectele, de la insultele adresate reciproc la limbajul trupului și ostilitatea din glas. Ulterior au fost comparate probele de sânge dinainte și de după ceartă. Astfel, s-a constatat faptul că voluntarii cu cea mai înaltă agresivitate au fost și cei la care s-a înregistrat gradul cel mai mare de inflamații cauzate de amintitul fenomen de „intestine moi”. „Pe lângă pericolul declanșării unor afecțiuni fizice, există și cel al unor modificări psihologice care înrăutățesc starea persoanelor aflate în relații care implică certuri”, adaugă Glaser.

Specialiștii atrag atenția că o combinație între un mariaj cu accente de conflict și un istoric de depresie realizează un cerc vicios foarte periculos pentru sănătate