Main menu

header

de Daniela Purgaru

Toate ar fi bune şi frumoase dacă într-o relaţie aţi avea de-a face numai cu partenerul de viaţă. Dar, o dată cu el, îi mai primiţi „la pachet” şi pe părinţii acestuia, mătuşi, bunici, veri, fraţi, surori şi tot aşa. Dintre toţi însă, cea mai dificilă este de cele mai multe ori soacra, ea fiind aceea căreia îi este cel mai greu să se despartă de odor şi care vă va urmări şi vă va cântări fiecare mişcare. Dar cum să faceţi să vă înţelegeţi bine cu aceasta? Dana Cristea (foto), psiholog la Clinica „TerapiaM”, din Bucureşti, vă oferă câteva sfaturi care vă pot fi de folos.

Nu vă certaţi partenerul în faţa altora
Stabiliţi încă de la începutul relaţiei nişte graniţe între voi şi familia soţiei/soţului, astfel încât soacra dumneavoastră să ştie cât de mult se poate implica în viaţa voastră de cuplu. Iată ce este bine să faceţi:
- Nu vă criticaţi niciodată soţul/soţia în faţa soacrei, chiar şi dacă aveţi dreptate, deoarece mai devreme sau mai târziu totul se va întoarce împotriva dumneavoastră;
- Indiferent ce se întâmplă, nu intraţi în competiţie cu soacra, deoarece nu veţi ajunge la un rezultat favorabil.

Nu îi refuzaţi sfaturile şi ideile
- Respectaţi-o pe mama lui/ei, fiţi politicoşi şi arătaţi-i că o apreciaţi;
- Nu îi refuzaţi din start sfaturile şi ideile, chiar dacă nu le veţi aplica. Faceţi un efort şi ascultaţi-le, pentru că nu toate sunt învechite şi lipsite de utilitate, unele pot fi chiar rodul experienţei acumulate;
- Nu vă criticaţi soacra în faţa soţului/soţiei, deoarece, chiar dacă vă iubeşte, este totuşi mama lui/ei;
- Nu vă îndepărtaţi soţul/soţia de mama sa, în speranţa că astfel veţi îmbunătăţi viaţa de cuplu, deoarece partenerul de viaţă are nevoie şi de dumneavoastră, şi de mamă.

Păstraţi-vă echilibrul
- Fiţi dumneavoastră înşivă şi nu încercaţi să vă linguşiţi soacra, din dorinţa de a o impresiona. Cu siguranţă vă va simţi;
- Păstraţi o relaţie echilibrată cu soacra. Nu o implicaţi prea mult în viaţa de cuplu, dar nici nu o excludeţi de tot;
- Găsiţi puncte comune, pasiuni, preocupări, activităţi care să vă placă amândurora în egală măsură şi pe care să le faceţi împreună din când în când. În acest fel, toată lumea va fi mulţumită;
- Nu vă forţaţi soţul/soţia să aleagă între dumneavoastră şi mamă, pentru că iubirea pentru voi este diferită şi ceea ce îi cereţi îi este imposibil.

Luaţi-o cu voi în oraş din când în când
- Cereţi-i soacrei sfaturi, reţete, ponturi… Chiar dacă nu le aplicaţi, e bine să vadă că vă este utilă;
- Luaţi-o din când în când cu voi în oraş sau în excursii, altfel se va simţi marginalizată;
- Este indicat să aveţi cât mai puţine dispute în faţa soacrei, altfel ea va crede că aceste certuri se petrec foarte des.

Dacă doriţi să primiţi mai multe sfaturi legate de îmbunătăţirea relaţiei de cuplu vă puteţi adresa la Clinica „TerapiaM” din Str. Dumbrava Roşie nr. 12A, sector 2, Bucureşti, telefon 021/210.25.65.