Main menu

header

635 19 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Indiferent ce calități personale pot avea, bărbații neatractivi sunt ocoliți de femeile care doresc să-și aranjeze întâlniri romantice.

Tinerele și... mamele lor și-au spus cuvântul

Un studiu derulat la Universitatea de stat „Eastern Connecticut” a observat comportamentul unui număr de 80 de tinere femei în fața unor fotografii înfățișând bărbați, dându-le posibilitatea să indice trei caracteristici: „prietenos”, „plăcut” sau „respectuos”. Fiecare dintre aceste însușiri avea drept completare alte câteva cuvinte - „respectuos” era însoțit de „onest” sau „de încredere”, „prietenos”, de „matur” sau „pe care vă puteți baza”, iar „plăcut”, de „ambițios” sau „inteligent”. Tinerele au fost însoțite în cadrul studiului și de mamele lor, invitate să-și dea cu părerea despre fiecare imagine, din perspectiva posibilității unei întâlniri romantice a fiicei lor.

Standarde diferite

Per ansamblu, a reieșit că bărbații neatractivi nu le-au interesat deloc pe tinere, indiferent câte alte calități se aflau trecute în dreptul lor. De asemenea, s-a observat că atractivitatea, chiar moderată, a fost preferată chiar dacă alte însușiri erau mai modeste. „Am concluzionat că a avea carismă este necesar și în alegerea fetelor, dar și în cea a mamelor lor”, punctează cercetătorul Madeleine Fugère. Totuși, trebuie spus că doamnele nu au închis de tot opțiunea ca fiicele lor să aibă întâlniri cu bărbați mai puțin atrăgători dacă aceștia erau excepționali în alte compartimente. Dar nu au putut să le înduplece pe tinere. „Acest lucru nu înseamnă să credem că lipsa de atractivitate este mult mai puțin acceptabilă pentru femeile tinere decât pentru mamele lor. De asemenea, poate fi un semn al faptului că la nivelul fiecărei generații este înțeles diferit ce repere încadrează un bărbat în categoria celor atrăgători”, adaugă specialista.

„Deși majoritatea femeilor declară că însușirile interioare ale bărbaților sunt primele pe care le iau în considerare, în realitate caută un minimum de atractivitate fizică la cei cu care ar dori să se întâlnească“ (Madeleine Fugère, cercetător)