Main menu

header

622 25 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Contrar aparențelor și ideilor preconcepute, adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani sunt mai circumspecți decât s-ar crede atunci când vine vorba despre a intra într-o relație romantică. Un studiu al Pew Research Center dă la iveală date cel puțin surprinzătoare.

Majoritatea, în expectativă

O treime dintre adolescenți au idee despre ceea ce înseamnă o relație romantică, asta cu atât mai mult cu cât epoca internetului oferă o multitudine de exemple, sfaturi și posibilități în domeniu, arată autorii cercetării. Concret, datele arată că circa 15% dintre adolescenți sunt implicați într-o relație pe care o consideră serioasă sau este de mai lungă durată; 5 procente sunt implicați romantic, dar numai la nivel superficial; 16% dintre tineri nu au întâlniri, dar au avut experiențe de acest gen în trecut. Ceilalţi, peste jumătate, nu au avut niciodată o relație romantică.

Vârsta face diferența

La fel de surprinzătoare pare constatarea că dintre cei care au relații, stabile sau nu, mulţi nu au viață sexuală, deși acest procent scade pe măsură ce se înaintează în vârstă. Aceeași curbă este valabilă și pentru ideea de angrenare într-o relație: cu cât adolescentul este mai mare, cu atât este mai pasibil, așadar, și de a avea partener și de a fi activ sexual. Cu excepția vârstei, alte componente nu au relevat deosebiri majore; indiferent de gen, rasă sau situație familială, reperele implicării în relațiile romantice rămân, în mare, aceleași.