Main menu

header

579 18 3de Dana Purgaru

Stresul, oboseala cronică și distanțarea emoțională se numără printre factorii care pot duce la scăderea apetitului sexual, una dintre cel mai des întâlnite tulburări cu care se confruntă cuplurile în societatea noastră. Potrivit psihoterapeutului Maria Verdi (medalion), această stare de fapt nu trebuie dramatizată, astfel încât să se creadă că partenerul de viață nu mai este atras fizic, ci trebuie înțeles motivul și gestionați acești factori perturbatori.

„Chimia sexuală e doar o parte din legătura de lungă durată”

Artificii și trâmbițe. Cam așa începe, în general, legătura dintre două persoane. Apoi, odată cu trecerea timpului, atracţia erotică puternică se estompează, susţine psihoterapeutul Maria Verdi, iar după ce nevoile sexuale sunt satisfăcute, sentimentele celor doi parteneri capătă profunzime. Sau dispar. Totuşi, de foarte multe ori, partenerii înţeleg în mod diferit această transformare. „După o perioadă, ceea ce rămâne în relaţie este iubirea după ce facem dragoste. Acesta este marele test al tuturor cuplurilor, cât de profundă rămâne relaţia când atracţia erotică se diminuează. Chimia sexuală este cea care formează cuplurile, dar ea este doar o parte din relaţia de lungă durată”, afirmă psihoterapeutul Maria Verdi.

Potrivit acesteia, emoţiile negative sunt cele care ucid intimitatea şi pasiunea din viaţa de cuplu. Conflictele care rămân nerezolvate sunt cele care fac ca dorinţele sexuale să dispară. Ruşinea, sentimentul de vinovăţie cu privire la sexualitate, care pot proveni din copilărie sau din relaţiile anterioare care au sfârşit prost, alături de resentimente, mânie şi dispreţul faţă de partener sunt elemente care blochează desfăşurarea normală a vieţii intime a partenerilor.

„Doar 60% dintre femei se simt satisfăcute”

579 18 2Există și situaţii când oamenii îşi displac, pur şi simplu, trupul şi nu se acceptă aşa cum sunt. Acest gen de atitudine faţă de propria persoană conduce şi la blocaje de ordin sexual. Alături de părerea proastă despre sine, sentimentul de vinovăţie distorsionează viaţa sexuală, pentru că acesta se bazează pe teama de a nu răni sau de a nu dezamăgi partenerul. „Studii recente arată că doar 60% dintre femei se simt satisfăcute sexual, comparativ cu 80% dintre bărbaţi. Prea multe femei se simt vinovate dacă spun că nu sunt satisfăcute sau dacă cer preludiul, de altfel necesar relaţiei intime. La fel, mulţi bărbaţi se simt vinovaţi sau ruşinaţi să ceară soţiei satisfacerea fanteziilor erotice. Ca urmare, îşi blochează nevoile sexuale, se focusează pe alte activităţi, apelează la autosatisfacere sau îşi găsesc satisfacţia în extraconjugal”, afirmă Maria Verdi.

Trebuie să existe un echilibru

De asemenea, relaţia de cuplu poate fi afectată şi de apariţia bolilor, de consumul unor anumite medicamente, de stres, depresii, anxietăţi sau nesiguranţa zilei de mâine. Toate aceste lucruri conduc la scăderea libidoului, deci, implicit, afectează latura de natură sexuală. Cuplurile care trec prin asemenea perioade trebuie să înveţe să identifice nevoile fiecărui membru al cuplului, pentru că fiecare individ are nevoi diferite. Comunicarea este cheia pentru o relaţie reuşită, în care fiecare dintre parteneri se simte bine. Dacă unul dintre parteneri este nevoit să facă rabat de la nevoile şi dorinţele sale pentru a le satisface pe ale celuilalt nu este în regulă. Într-un cuplu trebuie să existe un echilibru, dacă acest lucru nu se realizează, atunci relaţia se va destrăma, mai spune specialista.

Potrivit acesteia, este deosebit de important, pentru renaşterea vieţii de cuplu, să vedem calităţile partenerului, să ne gândim la ceea ce face el bine şi ce lucruri bune ne aduce în viaţă. Trebuie să încercăm să găsim fericirea în relaţia noastră, pentru că acest lucru conduce şi la împlinirea din punct de vedere sexual.

Se recomandă să avem mai multă grijă ce mâncăm, să ne odihnim suficient, să tăiem din timpul petrecut pe internet, să încercăm să ne relaxăm şi să comunicăm cu partenerul