Main menu

header

572 23 3de Dana Purgaru

Cât de mult durează fericirea după căsătorie? Aceasta este întrebarea pe care şi-o pun majoritatea celor care au o relaţie de cuplu. Un sondaj susţinut de firma de avocatură Slater & Gordon, specializată în dreptul familiei, a scos la iveală răspunsul.

Planurile de viitor sudează relația

Majoritatea cuplurilor ating un nivel maxim de fericire în cel de-al treilea an de căsătorie. Apoi, ca nivel de fericire, a doua cea mai fericită perioadă din viaţa de cuplu este primul an după nuntă. La studiu au luat parte 2.000 de adulţi căsătoriţi, cu scopul de a examina fundamentele vieţii de cuplu moderne. În primii ani petrecuţi împreună după căsătorie, tinerii se bucură de luxul de a beneficia de două surse de venit care să le permită să îşi renoveze locuinţa şi să îşi îndeplinească alte dorinţe înainte de venirea pe lume a copiilor. După ce „cuibul” este pregătit pentru întemeierea unei familii, cuplul începe să îşi facă planuri cu privire la viitor, lucru care ajută la solidificarea familiei până în anul trei de căsătorie. „Rar se întâmplă să avem clienţi în aceşti primi ani de căsătorie, dar în cel de-al cincilea an de cuplu sau la câţiva ani după naşterea copiilor, multe cupluri vin şi cer divorţul”, a declarat Amanda McAlister, avocat specializat în dreptul familiei.

Marea piatră de încercare: al cincilea an

În contrast cu cel de-al treilea an de căsătorie, s-a constatat că cel mai dificil an este cel de-al cincilea. Problema, spun specialiştii, ar fi oboseala, extenuarea cauzată de necesitatea de a lucra cât mai mult şi de a avea grijă de copii. Pe măsură ce faza „lună de miere” începe să treacă, unul din trei adulţi căsătoriţi a declarat că începe să simtă o lipsă de afecţiune, iar unul din cinci spune că sunt zile când regretă că s-a căsătorit. Unii dintre factorii care declanşează aceste regrete sunt: desincronizare între parteneri în ceea ce priveşte dorinţele sexuale, hobby-uri diferite sau preferinţe sociale diferite între parteneri în primii ani de căsătorie. Deşi unul din cinci indivizi implicaţi în studiu a recunoscut că relaţia nu a funcţionat aşa cum şi-ar fi dorit, patru din zece adulţi căsătoriţi au mărturisit că simt că ei ar putea face mai multe eforturi pentru a-şi îmbunătăţi căsnicia.

Cea mai fericită perioadă din viaţa de cuplu este în primul an după nuntă şi, dacă relaţia rezistă, în cel de-al treilea an