Main menu

header

546 25 1de Dana Purgaru

Atunci când căutăm un partener de viață ne orientăm după anumite caracteristici pe care dorim ca acesta să le aibă. În general, acestea diferă de la individ la individ, însă oamenii de ştiinţă au descoperit că există unele trăsături pe care aproape toată lumea le caută în parteneri.

Un rezultat surprinzător

Deși s-ar putea crede că pe primul loc în topul caracteristicilor căutate de persoanele care își caută un partener de viață s-ar regăsi aspectul, cercetătorii au descoperit că, de fapt, onestitatea şi loialitatea sunt cele mai dorite trăsături. Conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la universităţile britanice Nottingham şi Liverpool John Moores, altruismul pare să fie considerat un comportament foarte atrăgător.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au studiat 32 de femei şi 35 de bărbaţi care au trebuit să noteze cât de atrăgător era fiecare dintre indivizii de sex opus pe baza mai multor calităţi care indicau o gamă largă de trăsături de personalitate. Astfel, oamenii de ştiinţă au constatat că atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, un potenţial partener este mai atrăgător dacă este altruist, mai ales în relaţii pe termen lung. Comportamentul altruist a fost descris prin acţiuni de voluntariat, îngrijirea unei rude bolnave sau ajutarea unui vecin vârstnic.

O investiție în viitor

În schimb, când au trebuit să noteze cât de atrăgători erau ceilalţi participanţi pe baza altruismului de scurtă durată, această trăsătură de caracter nu a mai jucat rolul unui factor major. „La prima vedere, pare dificil de observat modul în care selecţia naturală a favorizat comportamentele care implică investirea timpului şi a resurselor pentru ajutorarea altora. Acum ştim că altruismul poate creşte starea evoluţionară în mai multe moduri, pentru că oamenii pot prefera să îi ajute pe cei cu care împart aceleaşi gene sau îşi pot îndrepta serviciile de întrajutorare spre cei care, cândva, le vor întoarce favorurile”, a explicat dr. Freya Harrison.

Oamenii de ştiinţă au mai explicat că acţiunile altruiste sunt considerate trăsături atrăgătoare, deoarece altruismul ar putea indica faptul că persoana în cauză se va dovedi a fi un părinte bun, dar și un partener de viață de încredere. Mai mult, din moment ce altruismul este considerat ca fiind o trăsătură pozitivă, el ar putea fi transmis copiilor, care, la rândul lor, vor fi consideraţi indivizi plăcuţi.

Un potenţial partener este mai atrăgător dacă este altruist, mai ales în relaţii pe termen lung