Main menu

header

  Este o afecţiune specifică băieţeilor şi constă într-o strâmtorare a orificiului prepuţial, ce nu mai permite descoperirea glandului. Dacă observaţi acest lucru la bebeluşul dumneavoastră, consultaţi urgent medicul pediatru. Trebuie efectuată o mică intervenţie chirurgicală, în general înaintea vârstei de 3 ani, de preferinţă sub anestezie generală. Nu este necesară îndepărtarea pielii. Intervenţia constă într-o simplă dilatare.

Igiena este foarte importantă

  Părinţii bebeluşilor băieţei trebuie să acorde o deosebită atenţie decalotării sexului în timpul băiţei zilnice. Decalotarea constă în descoperirea extremităţii sexului prin retragerea prepuţului ce acoperă glandul, pentru a face operaţiile de igienizare. În orice caz, nu puteţi face decalotarea la un nou-născut, pentru că aţi putea provoca o ruptură a orificiului prepuţului şi aţi forma o fimoză cicatricială. Este recomandat să lăsaţi să se facă în mod natural. Decalotarea e mai uşoară în al doilea an de viaţă, dar câteodată trebuie să aşteptaţi până la vârsta de 4 ani. Mai departe este necesar să consultaţi un medic.

Evitaţi orice manipulare bruscă

  Descoperiţi glandul fără a forţa, dar aveţi grijă să faceţi acest gest zilnic şi numai în timpul băii. Evitaţi orice manipulare bruscă, pentru că puteţi provoca leziuni. Acest gest cotidian permite eliberarea progresivă a aderenţelor reziduale şi obţinerea decalotajului complet al glandului. Totuşi, trebuie să consultaţi medicul dacă:
- prepuţul nu s-a lărgit suficient în mod natural până la vârsta de 5 sau 6 ani;
- odată glandul decalotat, prepuţul nu revine şi nu acoperă din nou glandul, afecţiune numită parafimoză;
- copilul acuză dureri atunci când urinează sau atunci când penisul său este în erecţie;
- urina nu iese în jet normal, ci abia curge sau e împrăştiată în toate direcţiile.
După vârsta de 3 ani, decalotarea nu mai presupune o intervenţie chirurgicală cu anestezie generală, ci o simplă lărgire a orificiului prepuţial, operaţiune realizată în câteva minute la camera de gardă a spitalelor de copiii.
Veronica Zărescu