Main menu

header

13-04-1de Gabriela Niculescu

Oana Ioniţă sau Bebeluşa Oana a transformat pasiunea pentru dans în meseria de coregraf, apoi şi-a împlinit visul de a avea propriile săli de dans. După ce a lăsat televiziunea în plan secund şi a adus-o pe lume pe Isabel, o ştrengăriţă care se apropie de 3 anişori, a înfiinţat sala „Dance Planet”. Acum se pregăteşte să devină iar mămică şi a inaugurat cea de-a doua sală, în magazinul Cocor din Capitală. Instruieşte o mulţime de copii şi de adulţi în dans şi am rugat-o să ne împărtăşească şi nouă din tainele acestei lumi. Pe Oana o puteţi vedea în continuare la televizor, în sitcomul „Trăsniţii”, la Prima TV.

„Dansul dezvoltă ritmul, motricitatea, urechea muzicală, postura”
- Care sunt motivele pentru care un părinte ar trebui să-şi îndrume copilul spre sala de dans?
- Toţi părinţii îşi îndrumă copiii spre educaţie, sport şi artă, într-un fel sau altul. Fără să realizăm, copiii noştri sunt atraşi de tot ce înseamnă activităţi fizice. Încă de la 2 ani observăm cu stupoare cât de bine dansează copiii în faţa televizorului sau la un spectacol. Tot ceea ce trebuie să facem este să le alimentăm pasiunile prin educarea eficientă. Motivaţiile părinţilor sunt multe, pornind de la modul benefic în care copiii îşi consumă energia alături de alţi prichindei, evitând astfel orele prelungite în faţa calculatorului, televizorului sau chiar în faţa blocului. Apoi, dansul asigură o condiţie fizică bună, dezvoltă motricitatea, urechea muzicală, postura, ritmul şi colectivitatea artistică.

- Cum ajută concret dansul la dezvoltarea armonioasă a copilului, atât fizică şi psihică, precum şi din punct de vedere al relaţionării sociale?
- Exerciţiile diverselor stiluri de dans cum ar fi baletul, dansul sportiv sau Street Dance-ul, prin complexitatea lor, ajută la dezvoltarea unor grupe de muşchi necesare unui corp sănătos şi dinamic. Plăcerea de a face dans, în comparaţie cu exerciţiile fizile pe care le aleg adulţii din dorinţa de a-şi păstra tonusul bun, este considerat a fi în primul rând jocul. Destinderea psihică, dar şi logica mişcărilor te prind în vrajă şi devin molipsitoare, vrei să înveţi mai mult şi mai mult, iar apoi apar competitivitatea şi concursul.

13-04-2„Fetiţele cu vârste începând de la 4 ani trebuie să meargă cel puţin un an la balet”
- Câte tipuri de activităţi sau dansuri pot face copiii la sala ta?
- Pornind de la cele mai fragede vârste, avem cursul de balet, la care vârsta optimă de începere este de 4 ani, urmează dans sportiv, break dance (B-boy), pentru băieţi cu multă energie, Street Dance, pentru adolescenţi, şi arte marţiale, pentru protecţie. Ca să acopăr toate stilurile şi categoriile de vârstă, toată lumea este fericită, chiar şi părinţii. Suntem singura şcoală care militează pentru sportul în familie, şi pentru asta impulsionăm adulţii să desfăşoare activităţi fizice în paralel cu copiii lor, în săli separate, iar satisfacţia familiei poate fi dublă sau chiar triplă. În plus, am adăugat orele de canto şi actorie, ca totul să fie complet.

- Copiii aleg ce le place, dar tu ce recomandări le faci?
- Opinia mea este ca toate fetiţele cu vârste începând de la 4 ani să facă cel puţin un an de balet. Acest lucru le-ar ajuta să se dezvolte armonios, să aibă o postură corectă şi, de multe ori, baletul reprezintă rezolvarea unor probleme corporale cum ar fi poziţia incorectă a coloanei sau mersul cu picioarele îndreptate spre interior. Dansul sportiv îl recomand şi fetiţelor, şi băieţilor, care trebuie să capete forţă în mişcări şi siguranţă. Street Dance este un dans al momentului, căutat de foarte mulţi tineri, care se regăsesc în această cultură urbană. Dezvoltă o latură importantă a socializării tinerilor dansatori. Krav Maga este un stil de autoapărare şi îl recomand părinţilor care îşi doresc ca odrasla lor să nu fie bătăuşă, ci un copil inteligent, care să ştie cum să reacţioneze atât fizic, cât şi psihic în caz de urgenţă.

„Părinţii pot face Step Aerobic, Tae-Bo, Pilates, Rebound, Brazilian Butt, Zumba”
- Ce cursuri pot urma părinţii?
- Abonamentele Family dau posibilitatea părinţilor să desfăşoare activităţi fizice în paralel cu copiii lor, iar oferta este variată. Pot alege Step Aerobic, Tae-Bo, Pilates, Rebound, ABS, Brazilian Butt, Zumba, Dans Sportiv pentru adulţi şi, în curând, Tango Argentinian.

- Câţi profesori se ocupă de abonaţii sălii tale?
- Momentan suntem zece profesori care activăm şi la sala „Dance Planet” din Drumul Taberei, şi la cea din Cocor.

- Câte minute durează un curs şi de câte cursuri, cu aproximaţie, are nevoie un copil pentru a ajunge la performanţă?
- Un curs durează 50 de minute şi, în funcţie de datele fizice, calităţile muzicale şi mai ales de talent, un copil poate evolua spre performanţă în doi ani.

- Între ce vârste recomanzi practicarea dansului?
- Se pot iniţia în lumea dansului chiar şi copii cu vârsta de 3 ani şi jumătate dacă părinţii ştiu că acei copii au suficientă răbdare şi îşi doresc cu adevărat să danseze. Eu recomand începerea dansului de la 4 ani până la 80 de ani, chiar şi atunci când putem să trăim o copilărie târzie, cu ore de balet pentru adulţi.

„Cei mai buni sunt cei susţinuţi de familie“

- Lucrezi de multă vreme cu cei mici. Care sunt copiii cei mai conştiincioşi?
- Balerinele au fost cele care au muncit întotdeauna cel mai mult. Recunosc că în acest domeniu se regăsesc cea mai asiduă muncă şi cea mai grea evoluţie. Eu am deja patru fetiţe înscrise la Liceul de Coregrafie şi le încurajez în lupta lor spre perfecţiune. Apoi, cei mai buni copii au fost cei care, pe lângă talentul lor, au avut susţinere psihică şi o reacţie pozitivă din partea părinţilor.

„Cred că Isabel vrea să-mi fure meseria“

- Fiica ta învaţă deja să danseze?
- Toţi copiii ştiu deja să danseze la vârsta de 2 ani şi 8 luni, cât are fetiţa mea. Eu nu o impulsionez, doar că are avantajul să îşi petreacă mai mult timp decât ceilalţi copii în sala de dans. Îmi place că la orele de balet este foarte atentă, le ajută pe celelalte fetiţe să îşi aşeze salteluţa sau să le indice anumite poziţii. Cred că Isabel vrea să-mi fure meseria. (Râde!)