Main menu

header

de Dana Purgaru

Cercetătorii din Scoţia au studiat 37.709 copii născuţi de 28.540 de femei în perioada 1950-1976. În acea vreme, 21% dintre mame erau supraponderale, iar 4% obeze. Concluziile sunt îngrijorătoare în ceea ce priveşte persoanele aduse pe lume de mame care aveau greutatea peste cea normală.

Intervin probleme cardiace
În cadrul studiului efectuat la Universitatea Edinburgh s-a observat că în comparaţie cu copiii aduşi pe lume de femei cu o greutate normală, cei cu mame obeze erau cu 35% mai predispuşi să moară înainte de vârsta de 55 de ani; iar cei cu mame supraponderale erau cu 11% mai predispuşi să piară înainte de a atinge această vârstă.
Cercetătorii au mai descoperit că bebeluşii aduşi pe lume de mame obeze prezentau un risc cu 42% mai mare de a fi internaţi la vârstă adultă în spital, în urma unor probleme cardiace. „Rezultatele noastre sugerează că dezvoltarea intrauterină produce un efect crucial şi de lungă durată asupra riscului fătului de a deceda prematur la vârstă adultă”, se arată în studiul publicat recent.

Se ajunge la decese premature
Conform altor cercetări, condiţiile din uter pot provoca schimbări ce se menţin de-a lungul întregii vieţi, ce pot afecta funcţii precum controlul apetitului şi metabolismul, dar dieta şi activitatea fizică sau o predispoziţie genetică la obezitate rămân principalele cauze ale problemelor de sănătate ale copiilor născuţi de mame supraponderale.
Experţii subliniază că este nevoie de alte cercetări pentru a confirma existenţa acestei legături directe şi cauzale între obezitatea unei femei şi riscul de a muri prematur al copilului său. „Este posibil ca această legătură să se datoreze faptului că urmaşul unei femei obeze este mai predispus să fie el însuşi obez, astfel prezentând un risc mai mare de afecţiuni cardiace”, a declarat Suzan Ozanne, cercetător în cadrul British Heart Foundation.

Numărul gravidelor supraponderale este în creştere
Oamenii de ştiinţă au afirmat că este nevoie urgentă de a elabora strategii de optimizare a greutăţii înainte de sarcină. „Trebuie să luăm în calcul şi elaborarea unor sfaturi de stil de viaţă pentru copiii născuţi de mame obeze şi să monitorizăm din timp factorii de risc pentru probleme cardiace, cum ar fi hipertensiunea arterială, glicemia, nivelul grăsimilor din sânge şi fumatul”, au comentat cercetătorii, care au menţionat faptul că foarte multe femei însărcinate au o greutate cu mult peste cea normală - spre exemplu, 20% dintre gravidele din Marea Britanie sunt obeze. „Dacă legătura dintre obezitatea maternală şi problemele de sănătate ale copilului la maturitate se menţine pe măsură ce rata obezităţii maternale creşte, atunci acest lucru ar putea duce la o creştere a numărului de decese premature şi a numărului de probleme cardiace”, au mai spus specialiştii.

• Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 1,4 miliarde de adulţi cu vârste mai mari de 20 de ani erau supraponderali în 2008, numărul fiind aproape dublu faţă de cel înregistrat în 1980