Main menu

header

10-01-1de Cătălina Tăgârţă

România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte alăptarea. Conform unui studiu recent publicat de UNICEF, doar una din zece mame continuă să alăpteze exclusiv până la vârsta de 6 luni a copilului. Chiar dacă aproape toate mămicile încep să-şi hrănească bebeluşii la sân încă din maternitate, odată ajunse acasă, multe dintre ele abandonează această practică din cauza problemelor pe care le întâmpină şi a sfaturilor greşite primite de la cei din jur. Cu ocazia „Săptămânii Mondiale a Alăptarii” (1-7 august), Florentina Gionea (foto), consilier în nutriţie şi wellness, ne-a spus mai multe pe această temă.

„Prin lapte, mama transmite bebeluşului tristeţea sau nervii”
- Florentina, cât de importantă este alăptarea pentru bebeluş?
- Alimentaţia copilului este foarte importantă încă de la prima masă. Alăptarea este primul contact al copilului cu hrana în mediul extrauterin. Aici el continuă legătura cu mama, care îl hrăneşte nu doar fizic - cu laptele matern -, ci şi cu emoţii şi sentimente. De aceea mama trebuie să fie cât mai echilibrată şi mai stabilă din toate punctele de vedere. Astfel, prin alăptare, care este cea mai puternică formă de comunicare între mamă şi copil, bebeluşul percepe ce se întâmplă în mediul înconjurător. Dacă mama este fricoasă, de exemplu, primul semnal despre viaţă pe care nou-născutul îl va primi va fi cel de frică.

- Asta înseamnă că mama trebuie să fie conştientă de simţămintele sale în momentul alăptării, nu?
- Absolut. Noi, ca fiinţe umane, nu suntem doar materie, hrană, ci suntem corpuri complexe: reprezentate fizic, mental - deci emoţional şi spiritual. Când mama hrăneşte copilul îi transmite toată informaţia sa din toate corpurile enumerate mai sus. Dacă mama este supărată, tristă sau nervoasă, aceste stări se vor transmite bebeluşului prin alăptare. Ele nu se manifestă imediat. Adică, dacă mama e tristă, şi copilul va deveni trist în mod instant. Aceste informaţii energetice - ca să le numesc aşa - se vor exprima în timp, în copilărie, adolescenţă sau la maturitate, în funcţie de evenimentele pe care le vor trăi la un moment dat şi care vor reactiva aceste sentimente.

„Copilul va fi mai bine ancorat în viaţă”
- Ce le sfătuieşti pe viitoarele mămici şi pe cele care sunt deja mame să facă în momentul alăptării?
- Cel mai important este să alăpteze. Multe femei nici măcar nu vor să audă de alăptat, din diverse motive. Cele mai multe se gândesc la faptul că li se vor lăsa sânii, lucru care nu este adevărat. Sânii se lasă atunci când energia sexuală a femeii este scăzută, indiferent dacă este mamă sau nu. Dar, ca să îţi răspund la întrebare, le sfătuiesc pe mame să acorde toată atenţia lor bebeluşului. Când atenţia mamei este strict asupra copilului său, fără să îşi facă vreun fel de griji, copilul se va simţi mult mai în siguranţă atât atunci, pe moment, dar şi în restul vieţii. El va şti astfel că mama sa îl va sprijini şi îi va acorda mereu toată atenţia şi încrederea necesare. Şi le mai sfătuiesc să fie conştiente că de multe ori mintea lor este în altă parte decât asupra bebeluşului. Dacă vor recunoaşte acest lucru, orice tip de problemă legată de alăptare va dispărea de la sine.

- Cum ai încerca să convingi viitoarele mămici că alăptarea este cea mai bună metodă de hrană?
- Depinde ce îşi doresc de la copilul lor: dacă vor un copil echilibrat, care să fie bine ancorat în realitate, sau dacă vor un copil care să nu ştie pe ce lume trăieşte şi să se adapteze din ce în ce mai greu la viaţă... Alegerea este în totalitate a lor. Primul contact cu lumea exterioară este alăptatul. Mama transmite la nivel subliminal bebeluşului din experienţa sa şi înţelepciunea sa de viaţă. Practic, îl ancorează în realitate din primele zile de la naştere. Când ancora este bine stabilită, şi copilul - când va deveni adult - va fi la fel de bine ancorat şi în viaţă.

„Gustul umami provoacă o plăcere extraordinară”
- Însă dacă mama are probleme cu lactaţia, ce este de făcut atunci?
- Atunci ea, prin inteligenţa maternă, va găsi o formulă prin care să ancoreze copilul în viaţă. Această ancorare se poate face simplu, prin mângâierea frecventă a copilului pe toată suprafaţa corpului, acordarea atenţiei totale când este în preajma lui, prin rostirea de cuvinte frumoase şi pline de iubire, căci mamele trăiesc o iubire fantastică. Toate aceste acţiuni sunt recomandate şi pentru mămicile care alăptează.

- Care ar fi beneficiile alăptatului, din punctul tău de vedere?
- Studiile făcute recent arată că prin alăptare bebeluşul primeşte nutrienţii necesari creşterii, iar prin prisma mamei stabileşte o legătură şi o percepţie cu lumea exterioară, el beneficiază de gustul umami, cel de-al cincilea gust. Gustul umami se poate simţi în formă naturală 100% doar în perioada alăptării şi provoacă o plăcere extraordinară pentru creier. În schimb, pentru mame, beneficiile sunt mult mai mari. Riscul de cancer la sân devine foarte scăzut, chiar spre deloc. Oferă iubire şi încredere copilului încă de la primele zile de viaţă şi, de asemenea, primeşte iubire. Nou-născuţii sunt suflete pure, iar mamele n-ar trebui să-şi facă griji asupra formei sânilor, căci există metode naturale de remodelare a acestora.

Mituri demontate

Reprezentanţii Asociaţiei ProMAMA - Institut şi Centru de Alăptare, demontează câteva mituri legate de alăptare.
- Mama care a pierdut lactaţia nu mai poate alăpta. FALS
- Furia laptelui e normală la câteva zile după naştere. FALS
- Cantitatea de lapte poate fi apreciată după plenitudinea sânilor. FALS. Sunt mulţi sâni mici care produc mult lapte.
- Mama trebuie să bea o cantitate mare de lichide pentru a avea mult lapte. FALS. Mama trebuie să se hidrateze corect.
- Anumite alimente sunt interzise în alăptare pentru a nu-i provoca bebeluşului colici. FALS. Anumite alimente îi pot provoca probleme şi mamei. Fiecare femeie ştie ce alimente nu tolerează organismul său.
- Copilul alăptat exclusiv la sân are nevoie de apă când afară e prea cald. FALS - E normal ca în momentul alăptării să apară durerea, iar mama să sufere pentru a alăpta cu succes. FALS

„Nu există piedici reale pentru o mamă în a-şi alăpta copilul, ci doar lipsă de informare, de interes, de disponibilitate şi de suport“ - Jack Newman, expert mondial al alăptării