Main menu

header

de Veronica Zărescu

Copiii se nasc cu anumite abilităţi, dar mintea lor poate fi modelată şi dezvoltată în prima parte a vieţii. Educaţia celor mici este un proces complex şi de durată. În timp ce majoritatea părinţilor consideră că învăţarea cât mai devreme a cititului, a scrisului sau a număratului stă la baza inteligenţei şi succesului şcolar al copilului, specialiştii susţin că nu acestea au cel mai important rol. Ei sunt de părere că inteligenţa emoţională şi capacitatea copilului de a relaţiona cu cei din jur stau la baza succesului în viaţă. Evident că părinţii nu au pregătirea necesară pentru a stimula aceste abilităţi copiilor lor, aşa că este bine să cunoaşteţi oferta educaţională existentă pe piaţă în acest sens.

Cursurile valorifică imaginaţia
Programele educaţionale extraşcolare pentru copii sunt variate atât ca ofertă, cât şi ca preţ. Scopul acestora este de a dezvolta intelectual şi psihoemoţional copiii cu un procent de până la 200% mai rapid decât micuţii care urmează numai mediile tradiţionale de educaţie. Cursurile valorifică imaginaţia, creativitatea, socializarea şi deschid noi orizonturi ale gândirii şi ale înţelegerii umane. Rezultatele apar pe termen lung, iar copilul are şansa de a evolua psihic şi emoţional mai repede şi mai mult decât ceilalţi copii. Domeniile vizate de aceste cursuri sunt incluse în pachete educaţionale care se desfăşoară pe durata unuia sau mai multor ani şcolari şi prevăd o educaţie alternativă, bazată pe demonstraţii practice, care vine în completarea programei şcolare obligatorii. Dar cum tot ceea ce este bun cu adevărat pentru copiii noştri costă mult, aceste cursuri sunt inaccesibile din punct de vedere financiar familiilor cu venituri mici şi medii.

Alegeţi programul la vârsta potrivită
Fie că este vorba despre management, artă, bune maniere, astronomie, matematică, actorie sau limbi străine, fiecare curs are rolul său în dezvoltarea copilului şi trebuie potrivit corect vârstei micuţului. Important este să alegeţi programul de care are nevoie cel mic şi o societate avizată care să îl predea. Aşa că primul pas ar fi să consultaţi un psiholog care să evalueze copilul şi să îi recomande un curs în funcţie de abilităţile pe care le are sau de punctele sale slabe. Următoarea etapă ar fi alegerea instituţiei de învăţământ privat în funcţie de programele educaţionale, de specialişti, de spaţiu, de locaţie şi, nu în ultimul rând, de preţ. Urmează o vizită de tatonare şi o şedinţă de acomodare, după care faceţi alegerea potrivită.
În numărul viitor al revistei noastre vă vom detalia câteva dintre metodele de stimulare a inteligenţei existente în învăţământul privat, precum şi câteva exemple de cursuri potrivite pentru orice copil.

• Totul se învaţă mai uşor prin joacă, într-un mediu relaxat.