Main menu

header

de Veronica Zărescu

Plini de emoţii şi speranţă, toţi copiii au fugit în această dimineaţă la ghetuţe să vadă ce le-a adus „Moşu’”. Aşa cum se spune din bătrâni, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moş Nicolae vine la geamuri, vede copiii cuminţi care dorm şi le lasă în ghete dulciuri şi alte daruri. Cei care nu au fost ascultători primesc simbolic o nuieluşă. De asemenea, la 6 decembrie, peste 500.000 de români îşi sărbătoresc onomastica.

A dat săracilor toată averea
Nimeni nu l-a văzut până acum pe Moş Nicolae, dar din vremuri străvechi există câteva legende legate de această tradiţie. Se spune că Sfântul Nicolae s-a născut în Asia Mică, într-o familie de oameni foarte bogaţi. După moartea părinţilor săi, el a dat săracilor toată averea moştenită şi s-a făcut preot.
Povestea darurilor împărţite pe furiş în această noapte îşi are originile în vremuri străvechi. Se pare că Sfântul Nicolae însuşi a ajutat trei fete din oraşul său, aducându-le dar de zestre noaptea, fără a fi văzut. Casa în care trăiau cele trei surori era tare dărăpănată. Tatăl lor plănuia să le vândă, crezând că astfel va deveni bogat. Plânsetele şi rugăminţile fiicelor sale nu l-au înduplecat pe bătrânul cu suflet negru. Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinţa sa. Noaptea, pe furiş, a aruncat o pungă plină cu galbeni în camera fetei celei mai mari. Astfel, ea a reuşit să se mărite curând. La fel a făcut Moşul şi în următorii doi ani, iar sora cea mijlocie şi apoi cea mică au reuşit să se aşeze la casele lor.

Prezice vremea din anul următor
Tot din bătrâni se spune că iarna începe în ziua de Sfântul Nicolae. În tradiţia populară există obiceiul ca, pentru a vedea cum va fi vremea în anul viitor, să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi.
Se mai spune că Moş Nicolae este bătrân şi are barba albă, iar în această zi îşi scutură barba, deci trebuie să ningă. De asemenea, ziua de Sfântul Nicolae marchează, la noi, începerea Sărbătorilor de iarnă, moment în care se aprind ghirlande luminoase în toate oraşele. Se aud colinde în magazine şi în restaurante, iar oamenii au sufletul mai deschis decât oricând. Copiii sunt cei mai pătrunşi de spiritul Sărbătorilor. Ei se bucură de cadourile lăsate în ghetuţe de Moş Nicolae şi îl aşteaptă cu nerăbdare pe... Moş Crăciun!

• Moş Nicolae este considerat ocrotitorul celor care călătoresc pe mare, pe uscat şi prin aer, apărător al soldaţilor în război, ajutor al văduvelor, al orfanilor şi al fetelor sărace la măritat. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată.