Main menu

header

 

de Claudia Tarţa

Cei mai frumoşi ani din viaţa unui individ sunt cei ai copilăriei. Într-o lume ideală, toţi copiii ar trebui să fie doriţi şi iubiţi de părinţi, să crească lipsiţi de griji, să aibă posibilitatea de a se juca, de a se bucura de tot ce-i înconjoară, de a învăţa şi de a se forma ca viitori adulţi. Dar cum nu trăim într-o lume ideală, suntem nevoiţi să acceptăm realitatea, care nu este întotdeauna conformă cu dorinţele noastre. Aceasta este total diferită, chiar crudă cu mulţi copii aduşi pe lume de oameni iresponsabili sau nepregătiţi pentru rolul de părinte.

Fratele cel mare
Este dureros pentru un copil să ajungă la vârsta adultă şi să spună: „De la 6 ani eu nu am mai avut copilărie, pentru că a trebuit să-mi cresc fraţii”. De ce? Adulţii aduc pe lume copii pentru a-i lăsa în grija primului născut? Nu cred că această răspundere enormă poate fi plasată în spatele unui copil care îşi doreşte şi el protecţie, atenţie şi timp pentru joacă. Am cunoscut câteva familii numeroase, în care părinţii îşi împovărau copiii mai mari cu creşterea şi îngrijirea celor mici, pretinzându-le să se poarte ca nişte adulţi. Aceşti părinţi nu au făcut decât să le fure copilăria micuţilor lor, transformându-i de timpuriu în adulţi. Pe lângă faptul că le transferaseră aceste responsabilităţi de creştere şi de educare a frăţiorilor mai mici, le cereau şi socoteală dacă nu-şi îndeplineau corespunzător sarcinile.

Maturizarea timpurie schimbă personalitatea
De obicei, orice tânăr îşi doreşte ca, la un moment dat, să devină independent, să ia decizii şi să-şi asume responsabilităţi, dar sunt şi adolescenţi care au trăit aceste experienţe nefericite din punctul lor de vedere şi, ajunşi la o vârstă frumoasă a tinereţii, spun clar şi răspicat că nu-şi mai doresc să-şi asume rolul de adult, că-şi doresc să fie conduşi, că vor să se simtă copii, să se răsfeţe, să fie îngrijiţi.
Copilăria e cea mai frumoasă perioadă în viaţa unei persoane sau aşa ar trebui să fie şi, totodată, este cea mai importantă perioadă, deoarece atunci se formează viitorul adult. Ar fi ideal ca părinţii să-şi asume responsabilităţile ce le revin o dată cu aducerea pe lume a copiilor şi să le ofere acestora acea copilărie mult visată şi dorită.