Main menu

header

de Veronica Zărescu

Iarna este anotimpul preferat al copiilor, dar şi al adulţilor iubitori ai sporturilor de iarnă şi ai zăpezii. Cu toţii ştim însă că gerul are capcanele lui şi, dacă nu ne protejăm corespunzător, putem ajunge la spital. Cele mai frecvente afecţiuni cauzate de temperaturile scăzute sunt hipotermia şi degerăturile. Oricine o poate păţi, mai ales micuţii, atraşi de mirajul zăpezii şi al jocurilor de iarnă.

Câte o pauză de încălzire după 45 de minute de joacă
Chiar dacă este frig, nu înseamnă că nu trebuie să lăsăm copiii afară la joacă. Ce poate fi mai minunat decât o bătaie cu bulgări sau o cursă de sănii pe derdeluş? Cu un pic de atenţie, joaca în zăpadă poate fi distractivă şi lipsită de pericole. În primul rând, este bine de ştiut că iarna timpul de joacă este marcat de pauze de intrare în casă la căldură. Aşa că, după cel mult 45 de minute de joacă în frig, copilul trebuie să bea un ceai cald, să se dezmorţească şi să schimbe hainele pătrunse de umezeală. Mai poate ieşi după vreo oră-două, dar cu haine uscate, hrănit şi hidratat corespunzător.
Regula după care trebuie să ne îmbrăcăm cu toţii iarna este simplă: mai bine câteva bluziţe mai subţiri, decât un singur pulover gros. Vântul puternic dă senzaţia unei temperaturi mult mai scăzute decât cea reală, de aceea se foloseşte îmbrăcăminte protectoare de vânt, adăugată peste îmbrăcămintea normală. Capul se protejează în funcţie de temperaturi cu căciuliţă de lână sau cu cagulă din material tip polar, mulată.

Bebeluşii sunt cei mai expuşi
Din cauză că nu se pot mişca în voie, bebeluşii sunt mai expuşi la ger decât ceilalţi copii. Aşa că plimbările în căruţ sau în săniuţă pe timp de ger trebuie limitate la cel mult 15-20 de minute pe zi. Se recomandă să puneţi o pătură peste picioarele copilului, chiar dacă este îmbrăcat şi încălţat corespunzător, iar faţa trebuie protejată cu fular sau cu batistă.
Nu îi daţi să bea lichide afară, pentru că din cauza temperaturilor scăzute acestea se vor răci prea tare şi micuţul s-ar putea îmbolnăvi.
La întoarcerea în casă, dezbrăcaţi copilul de hainele groase şi masaţi-i uşor extremităţile pentru a le încălzi treptat.