Main menu

header

de Veronica Zărescu

Înmulţirea cazurilor de obezitate la copii duce şi la creşterea incidenţei diabetului zaharat, o boală care necesită tratament pentru tot restul vieţii. Un copil diabetic trebuie îngrijit cu mare atenţie şi are nevoie de o dietă strictă, de administrarea corectă a insulinei, de respectarea programului zilnic de exerciţii fizice, cât şi de monitorizarea permanentă a glicemiei.

Depistarea precoce previne complicaţiile
Simptomele diabetului zaharat sunt: necesitatea de a bea multă apă, urinarea foarte des şi în cantităţi mari, oboseală excesivă, agitaţie, irascibilitate, senzaţie continuă de foame, mâncatul în cantităţi prea mari, pierdere în greutate şi respiraţie cu aromă fructată, dulceagă sau cu miros de vin ori de oţet. În cele mai multe cazuri, semnele bolii trec neobservate, iar diagnosticul de diabet se pune abia atunci când copilul ajunge la spital în stare de comă. De aceea, este necesar să le efectuaţi micuţilor un set complet de analize cel puţin o dată pe an.
Depistarea precoce a formelor de diabet zaharat, precum şi menţinerea unei glicemii normale prin administrarea tratamentului cu insulină şi printr-o alimentaţie adecvată previn apariţia complicaţiilor.

Variaţiile glicemiei periclitează viaţa
Pentru a îngriji corespunzător un copil bolnav de diabet zaharat este nevoie să se respecte întocmai tratamentul prescris de medic. Dacă se depăşeşte din greşeală doza de insulină sau micuţul face un efort fizic prea mare ori stă prea mult timp nemâncat, atunci poate apărea hipoglicemia. Scăderea glicemiei se manifestă prin transpiraţii abundente şi o stare de slăbiciune. În acest caz trebuie să-i daţi micuţului să mănânce ceva dulce, pentru ca glicemia să crească înapoi la valoarea normală.
Totodată, depăşirea valorilor normale ale glicemiei se numeşte hiperglicemie şi se manifestă prin ameţeli, uscăciunea gurii, urinare frecventă şi înceţoşarea vederii. Aceasta apare atunci când cel mic primeşte mai puţină insulină sau mănâncă mai multe calorii decât are voie. În acest caz, copilul are nevoie de spitalizare urgentă.

Este necesar sportul zilnic
Se recomandă injectarea insulinei la ore fixe şi în cantităţi precise. Meniul zilnic trebuie recomandat de un nutriţionist, şi va conţine obligatoriu cinci mese pe zi.
Copilul diabetic va face zilnic mişcare şi va evita loviturile, zgârieturile sau rănile deschise, deoarece la diabetici rănile se vindecă mai greu sau numai cu ajutor medical.