Main menu

header

de Veronica Zărescu

Vacanţa înseamnă odihnă, relaxare şi distracţie, dar reprezintă şi o întrerupere propriu-zisă a şcolii. În această perioadă intervin temele de vacanţă, ce au rolul de a menţine contactul dintre elevi şi activităţile şcolare.

O perioadă bună pentru reamintirea lecţiilor
Psihologii şi pedagogii consideră că temele uşoare sunt indicate, mai ales în cazul în care perioada de vacanţă este mai mare, întrucât elevii uită informaţiile sau le este mai greu să se acomodeze. Referitor la elevii de clasa I, care abia au pătruns în tainele şcolii, este indicat ca în vacanţă să exerseze scrisul şi cititul, chiar dacă nu au teme. Există însă şi elevi care cer teme în vacanţă. Aşadar, ar trebui lăsată opţiunea de alegere la nivelul elevilor.
Cei care doresc să citească şi să scrie o vor face voluntar şi în vacanţă, iar cei care nu doresc să o facă vor avea timp să-şi reamintească ceea ce au învăţat în timpul perioadei şcolare în recapitulările de după vacanţe.

Lăudaţi respectarea programului
În primul rând, temele de vacanţă înseamnă asumarea unor responsabilităţi, respectarea unor reguli şi a unui program. Copilul poate alege perioada în care le face şi, astfel, este evitată amânarea lor la nesfârşit.
În situaţia în care constataţi la sfârşitul vacanţei că această obligaţie nu a fost îndeplinită, puteţi aplica unele sancţiuni, iar dacă temele au fost efectuate conform programului stabilit, atunci copilul merită să fie lăudat.

Lectura - o activitate plăcută şi utilă
Pentru a citi, copiii au nevoie în unele cazuri de ajutor din partea adulţilor sau a unor copii mai mari. Este necesar să le stimulaţi imaginaţia şi curiozitatea pentru diferite perioade istorice, pentru anumite ţări şi regiuni ale lumii, pentru cum erau oamenii în trecut sau pentru diferite domenii ale cunoaşterii. Veţi descoperi că unii copii adoră cărţile SF, iar alţii, pe cele de aventuri, în funcţie de interesele şi de preocupările fiecăruia.
Orice carte ar fi, cititul ajută la exersarea capacităţii de a înţelege, intensifică activitatea cerebrală şi ajută la dezvoltarea capacităţii de concentrare.

- A citi este oricând o plăcere, mai ales în vacanţe, aşa că susţineţi copilul să descopere această activitate.