Main menu

header

de Veronica Zărescu

„Există Moş Crăciun?”. Aceasta este întrebarea ce apare pe la 5-6 ani, când copilul realizează că totul seamănă cu o poveste şi se întreabă dacă este real sau nu. Totuşi, specialiştii spun că „visul frumos” trebuie întrerupt la un moment dat de părinţi.

Mitul dezvoltă imaginaţia
Legenda spune că Fecioara Maria i-a cerut adăpost lui Moş Ajun atunci când a venit momentul să-l aducă pe lume pe Iisus. Acesta a refuzat-o, pe motiv că este sărac, dar a trimis-o la fratele său mai mic şi mai bogat, Moş Crăciun. Ajunsă la casa acestuia, Maica Domnului a întâlnit-o pe soţia acestuia, Crăciuneasa, şi i-a cerut adăpost. Femeia ştia că soţul său, Crăciun, este rău şi nu ar accepta, aşa că nu a primit-o pe Maria înăuntru, ci a dus-o în grajdul vitelor, unde a ajutat-o să nască. Întors acasă, Crăciun află ce s-a întâmplat şi vrea să îşi pedepsească soţia. Atunci, Maica Domnului, printr-o minune, o ajută pe Crăciuneasa să scape de mânia soţului său. Impresionat de miracol, Crăciun a înţeles cu adevărat că în grajdul său s-a născut Domnul Iisus şi-a cerut iertare, devenind astfel primul creştin. Se spune că el s-a căit atât de mult, încât a doua zi şi-a dat întreaga avere copiilor săraci şi, de atunci, în fiecare an, în Ajunul Naşterii Domnului, Moş Crăciun vine cu sania trasă de reni, intră în case pe horn şi ne pune sub brad cadourile mult aşteptate.
O astfel de legendă îl poate ajuta pe copil să îşi dezvolte imaginaţia şi creativitatea.

Adevărul trebuie spus mai devreme decât mai târziu
Specialiştii sunt însă de părere că părinţii trebuie să ştie să întrerupă „visul” la momentul potrivit. O dată cu înaintarea în vârstă, copilul trebuie să facă diferenţa între realitate şi ficţiune.
Adevărul despre Moş Crăciun ar putea fi dezvăluit cam în jurul vârstei de 6 ani, atunci când copilul începe şcoala şi povestea riscă să fie asimilată cu minciuna sau cu înşelătoria. Sunt copii care ştiu foarte bine cine cumpără cadourile, nu mai cred în el, însă le face plăcere să vorbească despre el şi continuă să scrie liste cu darurile pe care şi le doresc.
Dacă, în schimb, micuţul doreşte cu tot dinadinsul adevărul, părinţii nu trebuie să îl ascundă. E bine să îi explice că este vorba despre o legendă transmisă din generaţie în generaţie. Deşi puţin dezamăgit, copilul se va simţi în acelaşi timp o persoană importantă, un „om mare”, astfel că Moş Crăciun va putea renunţa la coşul casei pentru a intra pe uşă.
Spiritul Sărbătorilor de iarnă ne cuprinde cu mic cu mare, aşa că nu ezitaţi să îl aşteptaţi pe Moş Crăciun alături de cei mici, chiar dacă aţi trecut de mult de vârsta copilăriei.