Main menu

header

de Claudia Tarţa

Cineva spunea la un moment dat că singurele persoane care nu dau greş sunt cele care nu încearcă niciodată. Viaţa înseamnă experimentare şi, pentru a învăţa, trebuie să şi învingem, dar şi să fim învinşi, deoarece ambele conturează fiinţa umană. Irlandezul James Joyce, considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului al XX-lea, susţinea: „Greşelile unui om reprezintă porţi către noi descoperiri”.

Obişnuiţi-i pe cei mici cu provocările
Prin educaţie putem învăţa copiii că este foarte important să încerce, să caute, să descopere, să se autodepăşească indiferent dacă drumul este presărat cu reuşite sau cu eşecuri, deoarece aşa evoluăm, aşa căutăm alte soluţii sau motivaţii. Un copil, un tânăr, un adult care are numai succese nu mai simte nevoia să se depăşească, să caute altceva, să răspundă provocărilor. Spre exemplu, un copil care primeşte tot ce-şi doreşte fără cel mai mic efort, care este susţinut în permanenţă de părinţi fără a se implica prea mult nu va şti să aprecieze ceea ce are sau ce i s-a oferit, iar în momentul unui eşec nu va şti să gestioneze situaţia şi va suferi.

Greşeala este omenească
A greşi este uman, este un fapt pe care trebuie să-l recunoaştem atât faţă de noi, cât şi faţă de copiii noştri, dar trebuie să învăţăm împreună unde şi cum trebuie îndreptată o greşeală. Cei mici trebuie să ştie să analizeze, să mediteze şi să găsească soluţii. Orice problemă are una sau mai multe soluţii, dar nu ai cum să le vezi dacă totul se rezolvă de la sine, cu ajutorul părinţilor.
A recunoaşte o greşeală şi a face tot posibilul să nu o repeţi înseamnă că devii mai înţelept.

Sprijiniţi-i în tot ceea ce fac, la bine şi la rău
Vorbiţi cu cei mici şi despre eşecuri, nu numai despre reuşite şi încercaţi să le explicaţi că toate fac parte din viaţa de zi cu zi. Din greşeli învăţăm şi trebuie să fim conştienţi că nu putem salva copiii de la fiecare „căzătură”, dar că le putem fi mereu alături şi să îi susţinem în ceea ce fac.
Atitudinea noastră, a părinţilor, trebuie să fie de încurajare şi de consolare. În fond, orice experienţă, indiferent de natura ei, este o modalitate de a învăţa.