Main menu

header

de Veronica Zărescu

Salata boeuf, cârnaţii, sarmalele cu mămăliguţă, friptura la cuptor sau cozonacii, toate se află pe masă în zilele de Crăciun... Sunt prea multe feluri de mâncare pentru un om mare, darămite pentru un copil care este curios să guste din toate. De aceea, e bine să fiţi atenţi pentru a evita indigestiile.

Creaţi o oază de linişte pentru prichindei
Ideal ar fi ca meniul copilului să respecte tiparul dintr-o zi obişnuită sau măcar să includă alimente mai slabe din meniu, cum ar fi o friptură de vită la tavă cu piure de cartofi, sărmăluţe din carne de pasăre sau şuncă slabă. De gustat poate gusta şi din celelalte preparate, dar nu mult şi nu din toate o dată.
Agitaţia şi aglomeraţia din casă, gălăgia, fumul de ţigară şi renunţarea la somnul de după-amiază pot fi şi ei factori favorizanţi ai modificării stării generale a copilului. Încercaţi, pe cât posibil, să evitaţi astfel de situaţii şi creaţi condiţii optime pentru cei mici.
O cameră de joacă separată ar fi locul ideal unde copiii familiei şi ai invitaţilor ar putea să se distreze, să mănânce şi să fie mai relaxaţi decât în living, la masă cu adulţii.

Pot apărea indigestii
În cazul în care copilul mănâncă prea mult sau prea greu faţă de meniul său obişnuit poate să apară dispepsia sau indigestia, cum mai este numită popular. Aceasta se manifestă prin: vărsături, dureri abdominale, scaune diareice şi chiar deshidratare, ce survine dacă simptomele persistă mai multe zile. În acest caz, medicii recomandă să luaţi imediat măsuri cu privire la regimul alimentar al copilului. Daţi-i multe lichide (ceai de mentă, compot, supă de pui sau de legume) şi administraţi-i, după sfatul medicului de familie, un tratament simptomatic (medicamente pentru greaţă şi pentru diaree). De obicei, indigestia durează câteva zile, dar dacă manifestările continuă, iar starea micuţului nu se îmbunătăţeşte după tratamentul aplicat la domiciliu, se recomandă să solicitaţi serviciul de ambulanţă sau să mergeţi cu el la spital.