Main menu

header

de Veronica Zărescu

Mulţi părinţi exagerează şi dau drumul la căldură în locuinţă ca „să-i fie bine copilului”. Aşa este! Pe moment îi este bine, dar la ieşirea din casă va da „nas în nas” cu frigul şi se va îmbolnăvi imediat. Temperatura optimă din locuinţă, recomandată de medici în timpul sezonului rece, este de 23°C-25°C. Astfel, se păstrează un echilibru termic al organismului pe timpul iernii.

Tranziţia bruscă de la frig la cald slăbeşte sistemul imunitar
Chiar dacă cel mic are mânuţele sau picioarele mai reci, optaţi pentru şosete flauşate, o bluziţă mai groasă sau o vestă pe deasupra, dar nu încălziţi excesiv locuinţa.
Organismul uman este un tot unitar şi funcţionează după nişte principii simple şi bine determinate. Atunci când omului îi este cald intră în funcţiune un aşa-zis „sistem de răcire”, ce reglează temperatura corpului până la un anumit nivel. La fel şi atunci când ne este frig, corpul foloseşte multă energie pentru a se încălzi până la o temperatură optimă. Expunerea copilului la diferenţe bruşte de temperatură duce la dereglarea acestui sistem, prin faptul că organismul nu poate acţiona atât de rapid în direcţii opuse şi atunci imunitatea scade, iar cel mic este mult mai sensibil în faţa bolilor.

Se trece de la o răceală la alta
De aici se poate intra uşor într-un cerc vicios: copilul se îmbolnăveşte, părinţii optează mult prea repede şi mult prea uşor pentru antibiotice şi fac şi mai cald în casă „pentru că şi aşa este bolnav”, iar micuţul se vindecă pe moment, dar cum intră în colectivitate sau iese afară în frig se îmbolnăveşte din nou. Complicaţiile unei viroze simple pot fi foarte grave (otite, sinuzite, bronşite sau chiar pneumonii) şi pot necesita chiar spitalizare.
Din păcate, sunt foarte mulţi părinţi care se regăsesc în exemplul de mai sus şi pentru care vom continua să prezentăm, în numărul viitor, ce se întâmplă dacă administrezi copilului antibiotice prea des, prea repede sau fără sfatul medicului.