Main menu

header

de Veronica Zărescu

Cele mai frecvente alergii sunt provocate de căpşuni, caise, cireşe, kiwi, piersici, ananas, pere şi chiar de unele soiuri de mere. De exemplu, căpşunile şi kiwi nu se recomandă copiilor cu vârsta sub 1 an. Atunci când fructele sunt conservate, coapte sau fierte, riscul unei alergii se reduce. Dacă micuţul dumneavoastră nu tolerează merele proaspete, se poate bucura fără nicio problemă de aceste fructe în gem, suc, plăcintă sau le poate consuma coapte.

Cauzate în special de coajă
Alergia este cauzată, în general, de coaja fructului. Prin urmare, dacă cel mic este alergic la piersici, descojiţi fructul şi daţi-i pulpa. Manifestările clasice ale alergiilor au loc în momentul contactului cu fructele şi constau în: senzaţii de mâncărime şi umflături în gură, pe buze, pe limbă şi în gât, apariţia conjunctivitei alergice (ochi înroşiţi şi înlăcrimaţi), declanşarea unei rinite alergice (curge nasul) sau prezenţa unei erupţii cutanate (urticarie).
Simptomele mai severe se manifestă cu stare de vomă, crampe şi diaree. Acestea dispar la câteva ore de la întreruperea alimentării cu fructul respectiv.

Recurgeţi la teste speciale
După o perioadă puteţi încerca din nou cu acelaşi tip de fruct, pentru că metabolismul micuţului este în schimbare, iar alergia poate să dispară de la sine.
Pentru evitarea declanşării alergiilor la fructe, se recomandă să le spălaţi bine înainte de consum. Dacă există semnele unei alergii la un fruct, mai puteţi încerca să înlăturaţi coaja şi să îi daţi copilului pulpa. De asemenea, aşa cum v-am mai prezentat în numerele revistei noastre, au apărut teste moderne şi eficiente pentru depistarea alergiilor alimentare. Dacă bănuiţi că cel mic este alergic la mâncare, puteţi opta pentru un test care să indice exact alimentul ce îi face rău. Astfel îl veţi scuti de neplăcerile create de o manifestare alergică.