Main menu

header

de Veronica Zărescu

- Învăţaţi copilul să aprecieze banul şi să îl merite!

Chiar dacă aveţi o situaţie materială bună sau foarte bună, nu lăsaţi copilul să crească având ideea că banul nu are valoare. Important este să înţeleagă că trebuie să facă ceva în viaţă, să devină un „cineva” prin propriile forţe şi să se bucure de ceea ce banul îi permite să cumpere.

Cumpăraţi-i o puşculiţă
Încă de la 1 an şi jumătate puteţi cumpăra o puşculiţă, care să aibă locul ei fix în casă şi să poată ajunge uşor micuţul la ea. Evident că un copil atât de mic nu poate câştiga singur bani, dar poate face anumite gesturi care să vă permită să câştigaţi dumneavoastră. De exemplu, poate fi cuminte în vreme ce lucraţi la domiciliu sau poate merge la piaţă, scutind astfel un drum al mamei şi o oră plătită cuiva să stea cu el. Nu vă sfiiţi să-i daţi chiar să care o sacoşă (mai uşoară, ce-i drept). Îl va ajuta să se simtă important şi responsabil în familie. Restul de la piaţă, chiar şi un leu, daţi-l micuţului şi spuneţi-i să îl pună la puşculiţă atunci când ajungeţi acasă.

Fiecare cu „averea” sa
Întotdeauna, banii din puşculiţă trebuie să aibă o ţintă precisă şi cât mai apropiată. De exemplu, atunci când copilul este mic îi puteţi spune că strânge bani pentru bomboane, biscuiţi sau ciocolată. Unui copil mai mare îi puteţi spune că strânge pentru a-şi cumpăra maşina dorită, o minge de fotbal sau ce îi place mai mult. În fiecare seară număraţi banii împreună cu ştrengarul nerăbdător şi încurajaţi-l că a strâns mult şi mai are puţin. Veţi vedea că, ori de câte ori găseşte un bănuţ prin casă sau vă vede la magazin că luaţi restul, vă va atenţiona să nu uitaţi de puşculiţa sa. Atunci când reuşeşte să strângă suma dorită să-i subliniaţi ori de câte ori mănâncă o bomboană sau se joacă fericit cu maşina pe care a cumpărat-o că este din banii săi, că i-a strâns singur şi că este un copil mare deja. Bucuria ştrengarului va recompensa fără îndoială răbdarea dumneavoastră de a-i da această importantă lecţie de viaţă.

Nu recompensaţi reuşitele personale
Micuţul trebuie să facă diferenţa dintre un ajutor dat în casă şi o reuşită personală. Dacă pentru curăţenia din camera sa poate fi răsplătit cu bani, pentru o poezie învăţată, un cuvânt scris corect sau un concurs de înot nu ar fi bine să faceţi acest lucru. Copilul trebuie să înţeleagă că a scrie, a citi, a fi învingător sau politicos sunt nişte succese care trebuie să îl bucure ca atare, nu să aştepte o recompensă. Uneori este greu să înţeleagă că nu totul în viaţă se rezumă la bani.