Main menu

header

de Veronica Zărescu

Cu toţii ne amintim din copilărie momentul în care profesorii ne controlau dacă avem batistuţă şi unghiile tăiate corespunzător. Şi noi trebuie acum să ne îngrijim de igiena copiilor noştri şi să le verificăm periodic unghiile.

Se taie la nivelul buricului degetelor şi se curăţă după baie
Fie că merg la grădiniţă, fie că sunt deja şcolari, mâinile celor mici pot fi purtătoare de microbi periculoşi pentru toată familia. Pe lângă spălatul frecvent, trebuie să ne îngrijim şi de unghiile lor. Acestea pot păstra mizeria, chiar şi după spălare, de aceea se recomandă să fie tăiate la nivelul buricului degetelor şi să fie curăţate o dată pe zi, preferabil după baia de seară, cu o periuţă din plastic, flexibilă.

Bebeluşii trebuie să poarte mănuşi noaptea
Un nou-născut are foarte puţin control asupra mânuţelor sale şi poate să se rănească pe faţă. În primii ani de viaţă, unghiile cresc foarte repede, aşa că va trebui să le tăiaţi de câteva ori pe săptămână. În acelaşi timp trebuie să aveţi grijă ca micuţul să poarte, în primele luni după naştere, mănuşi speciale pentru bebeluşi. Unghiile de la picioare nu sunt aşa pretenţioase, deci pe acestea le puteţi tăia drept şi după aceea să le piliţi uşor. Cel mai bun moment pentru tăierea unghiilor este atunci când bebeluşul doarme. Folosiţi o foarfecă pentru copii sau unghiere făcute special în acest scop.
Unii părinţi muşcă din unghiile bebeluşului până ajung la lungimea dorită, dar în acest caz riscaţi să transmiteţi microbi din gură în orice tăietură cât de mică de pe degetele copilului.
În cazul în care folosiţi o forfecuţă şi îl răniţi pe cel mic, nu vă speriaţi, pentru că se întâmplă frecvent. Înfăşuraţi o faşă sterilă în jurul degetului şi ţineţi-o acolo apăsând pe ea. Sângerarea se opreşte, de obicei, în câteva minute. Nu utilizaţi un plasture, pentru că acesta poate cădea când micuţul bagă mâna în gură şi s-ar putea îneca astfel cu el.