Main menu

header

de Claudia Tarţa

Potrivit studiilor făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 11% din totalul naşterilor la nivel global implică tinere cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Apariţia unei sarcini nedorite ţine şi de gradul de educaţie a populaţiei, deoarece, conform studiilor, cele mai multe naşteri la o vârstă atât de fragedă se înregistrează în ţările sărace.

Educaţia sexuală începe în familie
Şi în cazul acestui subiect revenim la aceeaşi problemă: educaţia. Aceasta este esenţială pentru a şti ce să faci, a te proteja sau a lua măsurile necesare în cazul unei sarcini nedorite. Ideal este să previi decât să ajungi în situaţia de a lua o decizie crucială sau de a aduce pe lume un suflet condamnat la o viaţă chinuită.
Există atâtea cazuri de tinere care aduc pe lume copii nedoriţi doar din ignoranţă sau de „frica” de a lua măsuri, fără să se gândească însă cât rău provoacă pe viitor. Sarcina nu este o durere ce poţi spera că va dispărea a doua zi, ea nu dispare, ci se dezvoltă o fiinţă în interior. Acest copil depinde de mamă, de la concepere până la vârsta la care se va simţi capabil să se descurce pe cont propriu. Educaţia primită în familie şi la şcoală şi comunicarea cu părinţii sunt esenţiale pentru luarea unei decizii optime în acest caz.

Folosiţi măsuri contraceptive
Am întâlnit foarte multe tinere care au adus pe lume nu un copil, ci câţi le-a dat Dumnezeu, pentru că le-a fost ruşine să meargă la doctor sau să spună cuiva că sunt însărcinate. Multe au fost sfătuite chiar de medicii din spitalul în care au născut cum să se protejeze pe viitor, însă le-a fost frică să folosească o metodă contraceptivă anume. Acest refuz poate fi interpretat ca iresponsabilitate, ignoranţă, lipsă de instincte materne, lipsă de cultură şi de informaţii.
În viaţă nu putem reduce totul la instinct. Trebuie să ne gândim şi la consecinţe, deoarece ele nu ocolesc pe nimeni. Până la urmă, ce este mai important? Să prevenim o dramă sau să ne batem joc de nişte suflete care nu îşi pot alege soarta?