Main menu

header

de Veronica Zărescu

Aşa cum v-am promis în numărul trecut al revistei noastre revenim la efectele nocive pe care le poate avea căldura asupra noastră şi, mai ales, asupra copiilor noştri. Cea mai severă „boală a căldurii”, insolaţia este o urgenţă medicală ce poate fi fatală. Corpul îşi pierde capacitatea de a-şi controla propria temperatură, care poate urca până la 41 de grade Celsius şi chiar mai mult, cauzând leziuni ale creierului şi chiar moartea în cazul în care nu se iau măsuri imediate de prim ajutor. Factorii ce pot mări riscul de insolaţie includ îmbrăcatul prea gros sau exerciţii fizice intense pe vreme caniculară fără un consum adecvat de lichide.

Simptome şi măsuri de prim ajutor
Apelaţi imediat la ajutorul medical de urgenţă în cazul în care copilul dumneavostră a fost afară pe căldură şi prezintă unul sau mai multe simptome, cum ar fi: piele înroşită, fierbinte şi uscată, fără urme de transpiraţie; temperatura corpului mai mare de 40,5 grade Celsius; dureri de cap severe, pulsatorii; slăbiciune, ameţeală sau confuzie; moleşeală sau oboseală; convulsii; receptivitate scăzută; pierderea cunoştinţei.
Până la sosirea ambulanţei aduceţi copilul în casă sau la umbră. Dezbrăcaţi-l şi ştergeţi-l cu apă rece cu un burete sau acoperiţi-l cu un cearceaf umed. Nu îi administraţi fluide.

Sfaturi pentru prevenirea efectelor nocive ale temperaturilor ridicate
1. Învăţaţi copilul să bea întotdeauna lichide înainte şi în timpul unei activităţi pe vreme călduroasă şi însorită - chiar şi dacă nu îi este sete;
2. Asiguraţi-vă că este îmbrăcat în haine uşoare, largi şi deschise la culoare;
3. Pe vreme caniculară, permiteţi-i activităţi fizice intense în aer liber numai înainte de prânz sau după ora 18:00;
4. Învăţaţi-l să vină în casă sau să se retragă la umbră de câte ori simte că îi este foarte cald.

Hidrataţi-i bine pe timp de caniculă
Deshidratarea este un fenomen des întâlnit, care apare atunci când corpul omenesc pierde prea multă apă. Pe tot parcursul zilei eliminăm apa prin transpiraţie, prin urină, prin materiile fecale şi chiar şi prin respiraţie. Această apă trebuie înlocuită, deoarece organele noastre vitale au nevoie de ea pentru a funcţiona corect. Semnele deshidratării sunt: buze crăpate; agitaţie, iritabilitate sau letargie, moleşeală, piele rece; lipsa poftei de mâncare. Pentru o fază incipientă de deshidratare vă recomandăm prepararea unei limonade în casă: 1 litru apă, 2 linguriţe cu zahăr (nu folosiţi miere la copiii sub 1 an), zeama de la o lămâie, un păhărel cu suc de fructe (opţional).