Main menu

header

de Veronica Zărescu

Stomatita este o infecţie a mucoasei bucale, manifestată prin congestie, tumefiere (umflare), durere şi uneori ulceraţii, vezicule (băşicuţe) sau depozite murdare alb-cenuşii de fibrină precipitată. Principalul vinovat sunt mâinile murdare de la joacă, acestea fiind cărăuşul ideal al microbilor ce ajung cel mai repede în gură, o dată cu mâncarea. Mai poate apărea şi când rezistenţa organismului scade. În urma unor afecţiuni, virusurile prind puteri şi atacă zone sensibile, cum ar fi cavitatea bucală. De asemenea, stomatita poate surveni şi cu ocazia erupţiei unui dinte sau la copiii cu carii sau cu resturi dentare netratate şi care nu se spală zilnic pe dinţi.

Apare preponderent la micuţii de 1-3 ani
De cele mai multe ori, stomatita apare la copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 3 ani şi durează aproximativ nouă zile. În prima etapă de îmbolnăvire, micuţul afectat are o salivaţie abundentă, deoarece nu poate înghiţi din cauza durerilor pe care le provoacă mişcările limbii. Dacă privim cavitatea bucală cu o lumină de lanternă observăm că mucoasa şi gingia sunt congestionate (roşii), tumefiate (umflate) şi dureroase la orice atingere. Mai târziu, copilul spune că are dureri şi în regiunea submandibulară, ganglionii fiind şi ei inflamaţi de microbi. Deseori apar ulceraţii acoperite cu depozite gălbui sau alb-cenuşii sau cu băşicuţe dureroase la atingere.

Este contagioasă
Stomatita este contagioasă, aşa că izolaţi copilul la domiciliu şi înarmaţi-vă cu răbdare. Cel mic va refuza mâncarea, va fi agitat şi chiar va plânge neîncetat de durere. Încercaţi să îl ajutaţi cu ceaiuri, supe de pasăre, compoturi, sucuri de fructe sau limonade. Atenţie! Sunt excluse în această perioadă mâncărurile picante, sosurile şi lactatele.
Dacă cel mic are temperatură peste 37,5°C, trebuie anunţat medicul de familie pentru a-l examina imediat. În cazurile uşoare de stomatită se recomandă o soluţie preparată în farmacii, care să conţină antibiotic, vitamina B2, anestezină, stamicin şi glicerină boraxată, pentru aplicare locală.