Main menu

header

de Claudia Tarţa

În viaţa tuturor a venit şi trecut momentul în care a trebuit să ne demonstrăm nouă şi părinţilor noştri că putem face faţă primului pas hotărâtor din viaţa de elev: treapta sau capacitatea. Acesta este primul examen important din viaţa unui elev, ce trebuie susţinut într-o perioadă dificilă din toate punctele de vedere - pubertatea. Este momentul în care se susţine un test ce va hotărî drumul pe care copilul o va lua mai departe, peste care se suprapun emoţia, ambiţia şi dorinţa părinţilor.

Elevii trebuie încurajaţi indiferent de rezultate
Este normal ca fiecare părinte să dorească tot ce este mai bun pentru copilul său, dar întotdeauna trebuie ţinut cont şi de potenţialul copilului. Când adulţii îşi doresc ceva vizavi de educaţia şi de evoluţia odraslei lor, este necesar să se gândească şi să analizeze resursele pe care le au, pentru a nu avea expectaţii nerealiste. Copiii trebuie impulsionaţi în permanenţă să se autodepăşească, dar nu trebuie insistat atunci când nu există elementele necesare de reuşită. Cei mici trebuie încurajaţi, susţinuţi, indiferent de rezultate, deoarece este foarte important să conştientizeze că şcoala este baza pentru a-şi construi un viitor.

Părinţii joacă un rol important
În aceste momente, copiii foarte emotivi pot pierde mult din cauza tensiunii resimţite. Am adus în discuţie acest subiect deoarece am în minte cazul unui copil care tocmai a susţinut capacitatea şi, din cauza emoţiilor, nu a obţinut rezultatele dorite. Chiar dacă a fost susţinut de părinţi, nu s-a putut „aduna” pentru a obţine un rezultat la adevărata sa valoare. În aceste momente, rolul părinţilor este esenţial, deoarece copilul trebuie susţinut şi detensionat pentru a nu recurge la acte disperate din cauza nereuşitei, aşa cum s-a întâmplat uneori.
Copilul trebuie să înţeleagă că şcoala este importantă şi că o poate continua indiferent de liceul, grupul şcolar sau colegiul tehnic la care intră. Întotdeauna există o rezolvare a situaţiilor, important este să existe prezenţa şi inteligenţa de a căuta şi de a găsi soluţii optime pentru toată lumea.