Main menu

header

de Veronica Zărescu

Alergia este o reacţie a sistemului de apărare a organismului faţă de un aliment care îi face rău. Simptomele care apar frecvent se rezumă la mâncărimi, urticarie şi umflături. Ele nu sunt foarte grave, însă pot degenera în stări acute, ajungându-se chiar până la şoc anafilactic. Reacţiile grave nu pot fi prevăzute, aşa că se recomandă abstinenţa de la consumul alimentului respectiv. Intoleranţa alimentară apare atunci când intervin probleme legate de digestia unui anumit aliment. În acest caz, simptomele sunt supărătoare, dar mai puţin grave decât în cazul alergiilor.

Se aleg mai multe tipuri de testări
Testele de ultimă generaţie, care sunt accesibile acum şi în România, pot depista în 72 de ore alimentul la care o persoană este alergică. Trebuie doar ales un laborator pentru recoltarea unei cantităţi de sânge, care va fi, ulterior, preluată de curierul unei firme intermediare şi trimisă pentru analiză la laboratoare specializate din Statele Unite ale Americii. Costul poate fi achitat şi online şi variază de la 50 până la 200 de euro, în funcţie de complexitatea analizei, respectiv de numărul alimentelor pentru care pacientul este testat.
În cazul în care nu vă permiteţi costul unui astfel de test performant se pot alege următoarele variante:
- testele de sânge IgE. Acestea măsoară nivelul din organism de anticorpi specifici alimentelor. Rezultatele negative au o acurateţe de 90%, iar cele pozitive, doar 50%;
- testul prin înţeparea pielii. Se produce o mică înţepătură pe mână şi se picură substanţa diluată din alimentul testat. Dacă se înroşeşte zona respectivă înseamnă că testul a ieşit pozitiv;
- eliminarea unui aliment din dieta zilnică. Se renunţă pentru o perioadă la consumul alimentelor suspectate, după care acestea se reintroduc individual şi se monitorizează atent starea copilului.

Singurul remediu este abstinenţa totală
Cele mai frecvente alergii sunt provocate de următoarele produse: lapte de vacă, ouă, alune, grâu, seminţe de soia, peşte, kiwi sau piersici. Singurul tratament eficient împotriva alergiilor alimentare este abstinenţa totală de la alimentul depistat ca fiind cauza. Dacă totuşi acesta a fost consumat din greşeală, există câteva medicamente care pot ameliora simptomele. Antihistaminicele sunt eficiente în cazul reacţiilor alergice uşoare cum ar fi urticaria sau rinoreea. Bronhodilatatoarele elimină senzaţia de sufocare, prezentă la multe alergii. Injecţiile cu Epinefrină se folosesc doar în cazurile foarte grave, de şoc anafilactic. Acestea se fac la spital şi doar în cazul intervenţiilor de urgenţă.