Main menu

header

de Veronica Zărescu

Există câteva boli contagioase de care puţini copii scapă până la împlinirea vârstei de 10 ani. Vă prezentăm, în serial, pe cele mai importante dintre acestea. În numerele trecute aţi putut citi despre scarlatină, pentru că, din cauza sezonului ploios, au fost înregistrate multe cazuri ale acestei boli. Dintre toate afecţiunile specifice copilăriei, cea mai răspândită este însă pojarul.

Pojarul este extrem de contagios
Rujeola sau pojarul este o boală virală foarte contagioasă, care survine prin epidemii, în general, la sfârşitul iernii şi începutul primăverii. Afectează mai ales copiii cu vârste între 2 şi 6 ani şi se manifestă prin erupţie pe tot corpul, tuse şi febră.
O persoană care a avut o dată pojar e imunizantă şi se întâmplă extrem de rar să facă boala şi a doua oară. O particularitate a rujeolei e aceea că organismul copilului poate păstra virusul viu timp de mai mulţi ani. Singura modalitate de a combate această afecţiune este vaccinarea.

Se vindecă după 10-20 de zile
Perioada de incubaţie a rujeolei este de zece zile înainte de apariţia primelor simptome. Posibilitatea de molipsire e maximă în cele trei zile care precedă apariţia bubiţelor (este şi perioada în care copilul are febră). Copilul va fi contagios până la dispariţia totală a bubiţelor, de aceea este recomandată o izolare a bolnavului pe durata afecţiunii. Simptomele caracteristice apariţiei pojarului sunt: febră foarte mare (39°C-40°C), secreţii nazale, ochi înlăcrimaţi, tuse uscată, moleşeală, sfârşeală şi lipsa poftei de mâncare.
După câteva zile de febră apar mici bubiţe albe în interiorul obrajilor, care dispar atunci când are loc erupţia cutanată pe corp, etapă care durează până la o săptămână. Este vorba despre bubiţe de culoare roşu-închis, care apar mai întâi pe faţă, şi acoperă, treptat, tot corpul.
Rujeola se vindecă după 10-20 de zile de la apariţia primelor simptome. Nu există un tratament care să trateze pojarul, însă este recomandat ca pacientul să stea în pat şi să bea multe lichide, mai ales atunci când are febră, pentru a se evita deshidratarea.