Main menu

header

de Claudia Tarţa

Ce este psihologul? Este un medic specialist în problemele minţii umane, un „doctor pentru suflete”. Activitatea sa nu se reduce la aplicarea testelor şi la a da verdicte sau a descrie o personalitate în funcţie de rezultatele testelor, aşa cum cred mulţi, ci, pe scurt, înseamnă să ştie să asculte, să descopere problemele, să înţeleagă, să ştie să stimuleze amintirile şi să motiveze pacientul pentru a găsi soluţiile problemelor.

Anumite întâmplări şi trăiri ne pot marca definitiv viaţa
De multe ori, cauza unui comportament ciudat sau a unor decizii nepotrivite este, de fapt, o traumă trăită într-un anumit moment al vieţii. Cel mai mult ne marchează întâmplări şi trăiri din perioada copilăriei. De aceea, uneori este bine să ne adresăm unui medic psiholog atunci când considerăm că a existat un moment în viaţa copilului care i-ar putea influenţa în vreun fel personalitatea. Nu este obligatoriu şi nici nu trebuie să devină un moft mersul la psiholog, dar în momentul în care simţi că există o problemă pentru care nu ai soluţie este bine să ceri sfatul unui specialist. Mulţi cred că dacă ajung să fie duşi la psiholog sunt bolnavi sau chiar nebuni, ceea ce este greşit.

O şedinţă este benefică în orice moment şi la orice vârstă
De fapt, m-am confruntat de foarte multe ori cu situaţia în care am spus că sunt psiholog, în cercul meu de prieteni, şi mi-a fost adresată întrebarea: „Şi, ia spune-mi, sunt nebun?”. Aşa percep cei mai mulţi contactul cu un medic psiholog şi, implicit, consideră că cei din jur s-ar amuza de ei dacă ar merge la un astfel de specialist. Total greşit, deoarece poţi merge la psiholog şi doar pentru a te elibera pentru că nu ai cu cine vorbi şi este util să te poţi descărca, şi o poţi face cu un specialist, care ştie să te asculte şi să te sfătuiască.
Când copilul este mic, poţi cere sfatul unui specialist în momentul în care observi că este ceva în neregulă cu copilul sau când are tulburări de comportament şi nu ştii cum să intervi. Oricum ar fi, o şedinţă la psiholog este benefică în orice moment şi la orice vârstă!