Main menu

header

de Veronica Zărescu

Există câteva boli contagioase de care puţini copii scapă până la împlinirea vârstei de 10 ani. Vă prezentăm, în serial, pe cele mai importante dintre acestea. După ce, în numărul trecut, aţi putut citi despre transmiterea scarlatinei, manifestările acesteia şi tratament, iată şi care sunt complicaţiile care pot apărea.

Scarlatina poate fi confundată cu infecţiile respiratorii
Netratată la timp, scarlatina poate declanşa afecţiuni grave în organismul copiilor. Acestea pot fi uşoare, medii sau complicate şi iau, cel mai adesea, forma sinuzitelor, otitelor, pneumoniei sau poate chiar să apară febra reumatică sau meningita.
Scarlatina se aseamănă foarte mult cu infecţia streptococică de gât, dar şi cu alte infecţii streptococice respiratorii cauzate de streptococi din grupa A. Astfel, complicaţiile acestei boli apar dacă streptococul se răspândeşte de la gât la alte ţesuturi şi la alte organe ale corpului. Cele mai frecvente sunt complicaţiile apărute la sinusuri sau la amigdale. Mai pot apărea probleme şi dacă bacteria ajunge în sânge, în sistemul limfatic sau la alte organe precum creierul sau inima.

Antibioticele reduc apariţia complicaţiilor
Cele mai frecvente boli care pot apărea la copii în urma infecţiei cu scarlatină sunt: sinuzita, otita medie (infecţie a urechii), meningita, febra reumatică (o afecţiune gravă care afectează inima, articulaţiile, sistemul nervos şi pielea), pneumonia, bacteriemie (un fel de septicemie), adenite (inflamarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului) şi abcese. Tratamentele cu antibiotice, specifice acestei infecţii, reduc foarte mult posibilitatea apariţiei complicaţiilor.

Este recomandat exudatul faringian
Complicaţiile scarlatinei pot fi împărţite pe categorii, în funcţie de momentul apariţiei lor. Unele dintre ele pot apărea chiar în timp ce boala se manifestă (precoce), altele apar după ce infecţia se răspândeşte şi la alte organe (medii), iar ultimele apar mai târziu, cam la 20-21 de zile de la debutul bolii (tardive).
Este bine să ştiţi la ce riscuri expuneţi copilul dacă nu îl trataţi la timp, dar trebuie precizat faptul că aceste complicaţii sunt din ce în ce mai rare şi că, de regulă, boala este depistată şi tratată corespunzător. Pentru a depista din vreme prezenţa streptococului cauzator de scarlatină trebuie făcut periodic exudatul faringian.