Main menu

header

de Veronica Zărescu

Există câteva boli contagioase de care puţini copii scapă până la împlinirea vârstei de 10 ani. Vă prezentăm, în serial, pe cele mai importante dintre acestea.

Scarlatina e contagioasă
Cu toate că este o afecţiune specifică sezonului rece, cazuri de scarlatină au apărut anul acesta şi primăvara. De vină este vremea rece şi ploioasă, care favorizează apariţia şi transmiterea acestei boli.
Este o boală infecto-contagioasă, frecventă în rândul copiilor mici şi de vârstă şcolară (cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani). Se manifestă atât printr-o erupţie cutanată, cât şi printr-o infecţie puternică a gâtului. Bacteria răspunzătoare de toate neplăcerile face parte din grupa A a streptococilor şi se numeşte beta-hemolitic. Mai exact, aceasta provoacă toxina care determină erupţia cutanată.
Afecţiunea este contagioasă şi se transmite cu uşurinţă pe calea aerului, nu doar prin contactul direct cu bubiţele de pe piele. Principalele modalităţi de a o răspândi sunt: strănutul, tusea sau apropierea de faţa celuilalt în timpul vorbirii. Odată contactată, bacteria declanşează boala în trei-cinci zile, iar debutul este brusc şi are simptome severe.

Carantina este obligatorie
Printre simptome se numără: febra mare (39°-40°C), cefalee, durere de gât, limba încărcată (cu margini roşii), roşeaţă în obraji (dar cu aspect palid în rest), ganglionii limfatici inflamaţi (amigdale mărite şi roşii), stare apatică, greaţă sau chiar vărsături. Apoi, boala continuă să se manifeste cu erupţia cutanată, adică papule rugoase (mici şi roşii), care apar la nivelul gâtului, uneori pe trunchi şi pe membre, iar la nivelul coatelor şi genunchilor apar nişte linii subţiri roşii-violacee. Când erupţia începe să dispară (cam în 7-14 zile de la debut) apare descuamarea specifică.
Scarlatina este una dintre afecţiunile care necesită internare obligatorie şi carantină, odihnă şi o dietă strictă pe durata manifestării ei. Se tratează cu antibiotice, pentru că este o infecţie bacteriană.
În numărul viitor al revistei noastre vă vom prezenta câteva dintre complicaţiile care pot apărea dacă scarlatina nu este tratată corespunzător.