Main menu

header

de Claudia Tarţa

Evenimentele negative, trăite în copilărie, nu trec fără să lase ceva în urmă. Astfel, pot apărea diverse probleme, cum ar fi: enurezis diurn sau nocturn (incontinenţă urinară), izolare faţă de lume (micuţul se înstrăinează, creându-şi o lume a sa), refuzul de a mai vorbi, insomnii sau chiar tentative de suicid.

Apelaţi la un psiholog
Evenimentele negative care pot determina aceste manifestări sunt divorţurile, neînţelegerile familiale, agresiunile, neglijenţa părinţilor faţă de copii şi orice altă situaţie conflictuală care apare în cadrul familiei, şi nu numai. În aceste cazuri este recomandat ca adulţii să se implice activ în viaţa micuţului pentru a-i recrea acel sentiment de stabilitate şi de echilibru. De asemenea, ar fi recomandabil să-l ducă la psiholog pentru a-l ajuta să treacă peste starea negativă.
Contează foarte mult şi vârsta la care copilul trăieşte anumite probleme, deoarece cu cât este mai mare, cu atât va fi mai greu să i se explice, spre exemplu, de ce unul dintre părinţi l-a părăsit sau de ce este atât de agresiv ori dezinteresat, spre exemplu.

Fiecare micuţ reacţionează în felul său
Am întâlnit câteva cazuri de copii care au trăit diverse situaţii nefericite - divorţul părinţilor, agresiune fizică, recăsătorirea mamei după decesul tatălui - şi fiecare s-a comportat în felul său. O fetiţă ai cărei părinţi au divorţat a refuzat să mai relaţioneze cu membrii familiei. Din păcate, doar mama făcea eforturi pentru a o ajuta să treacă peste această întâmplare, deoarece familia paternă încerca în permanenţă să o îndoctrineze cu idei negative la adresa mamei. Pentru a rezolva într-o oarecare măsură situaţia, femeia a hotărât să se mute la bunica maternă, care nu locuia în acelaşi oraş cu ea. Poate fi şi aceasta o soluţie în cazul în care nu sunt posibile vizita la psiholog şi ajungerea la un numitor comun cu partenerul/a în ceea ce priveşte copilul(ii). Întotdeauna, adulţii sunt cei care îi pot ajuta pe cei mici să treacă peste întâmplările negative din viaţa lor.