Main menu

header

de Claudia Tarţa

Am auzit afirmaţii de la părinţi de genul: „Cum să-i interzic sau să-i fac observaţie, că se supără!” şi multe alte fraze de acest gen, spuse de părinţi în momentul în care copilul făcea ce dorea. În primul rând, nu trebuie utilizată interdicţia „Nu” în permanenţă, dar trebuie să le impunem micuţilor anumite limite şi reguli, deoarece nu-i putem lăsa să se comporte haotic, aşa cum au ei, de regulă, tendinţa.

Adultul trebuie să aibă rolul dominant
Aşa cum v-am mai precizat şi în alte articole, copiii sunt, încă de la naştere, într-un „război de dominare” cu adulţii. Atât timp cât cel mic îi conduce pe adulţi, făcând orice doreşte, el va fi cel care va stabili regulile jocului. În caz contrar, adică atunci când adultul are rol de conducător al relaţiei, el va fi cel care va impune reguli, şi acesta este şi momentul în care poate spune „Nu” copiilor.
Este foarte important şi modul în care interzicem, pentru că fiecare faptă trebuie explicată. În relaţia cu copiii este necesar să ne menţinem poziţia, indiferent de situaţie, să fim consecvenţi şi să ne respectăm promisiunile faţă de ei întotdeauna.

Se va instrui din propria experienţă
Nu este nicio problemă dacă cel mic se supără acum că-l refuzăm sau că nu-i permitem să facă anumite lucruri pentru că, mai târziu, va înţelege şi va aprecia metodele noastre de educare. Oricum, el va experimenta singur, va încălca interdicţiile uneori şi va învăţa, astfel, din propria experienţă. Atunci va aprecia sfatul sau îşi va însuşi observaţia părintească, spunându-şi: „Uite, a avut dreptate mami/tati când mi-a spus...”.
De teamă să nu-şi supere copiii sau să nu-i facă să plângă, mulţi părinţi preferă să nu intervină niciodată spre a corecta anumite trăsături de comportament. Această atitudine este în defavoarea copiilor, deoarece ei nu vor avea, în viitor, repere solide legate de ceea ce este bine şi ceea ce nu este bine să faci în viaţă. Rolul de lider al părinţilor în familie conferă copiilor siguranţă şi echilibru, deci învăţaţi să spuneţi „Nu” atunci când consideraţi că este necesar.