Main menu

header

de Veronica Zărescu

Până pe la vârsta de 7-8 ani este mai greu să ceri unui copil să îşi însuşească bunele maniere, dar după această vârstă este bine să îl obişnuiţi pe cel mic cu regulile bunului-simţ.

Ţineţi-l ocupat ca să nu vă întrerupă
Cam toţi părinţii sunt întrerupţi de cel mic dintr-o convorbire telefonică sau dintr-o discuţie cu un interlocutor. Copilul nu înţelege să aştepte puţin până mami sau tati termină de vorbit şi începe să vorbească atunci când are de zis ceva. Iată câteva sfaturi pentru a evita sau pentru a corecta situaţiile neplăcute de acest gen:
- înainte de a da telefon sau de a primi o vizită, amintiţi-i copilului să fie politicos şi să nu vă întrerupă;
- ar fi bine să îi puneţi la dispoziţie jocul sau cartea preferată sau alte jucării care credeţi că l-ar putea ţine ocupat o perioadă;
- dacă totuşi vă întrerupe, faceţi-i semn să tacă, fără să vă întrerupeţi conversaţia;
- dacă nu ascultă nici de semnul dumneavoastră, invitaţi-l să părăsească încăperea până când terminaţi de vorbit;
- dacă insistă, opriţi conversaţia doar pentru a-l asigura că îi veţi răspunde sau îl veţi ajuta după ce terminaţi de vorbit.

Mulţumiţi-i când vă ascultă
În orice caz, nu fiţi agresivi cu cel mic, pentru că asta nu îl va convinge să nu vă mai întrerupă data viitoare. Cel mai bine este să discutaţi cu el, calm, de fiecare dată, până când îi va intra în instinct să nu vă deranjeze când vorbiţi cu altcineva. Ar fi bine să mergeţi pe principiul: „Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!”, şi dacă îl vedeţi că vorbeşte cu un prieten să îl întrerupeţi doar pentru a-i arăta ce neplăcut e.
Dacă cel mic vă respectă conversaţia şi nu vă întrerupe, chiar dacă are să vă spună ceva, mulţumiţi-i pentru acest lucru şi arătaţi-vă mândri de atitudinea sa. Oricum, ar fi bine să îi mulţumiţi anticipat şi în momentul în care îl rugaţi să nu vă întrerupă. Se va simţi onorat şi va încerca să se ridice la înălţimea aşteptărilor dumneavoastră.