Main menu

header

de Veronica Zărescu

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul creşte, oasele se lungesc, iar muşchii se dezvoltă corespunzător. Întregul proces poate provoca neplăceri micuţilor neastâmpăraţi, care, după un efort fizic solicitant, pot resimţi dureri, mai ales la nivelul picioarelor. Deşi nu au fost demonstrate ştiinţific, simptomele de creştere apar, de regulă, la copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani şi la cei care au între 8 şi 12 ani.

Apar mai mult în muşchi decât în articulaţii
Orice părinte care îşi aude micuţul plângându-se de dureri puternice ale muşchilor sau ale genunchilor se gândeşte la cine ştie ce boală gravă. Astfel de neplăceri sunt cauzate de creştere. Practic, cei mai mulţi micuţi se plâng de dureri la partea din faţă a coapselor, la nivelul gambelor, în spatele genunchilor şi în articulaţii. Crizele se manifestă, cel mai adesea, după-amiaza sau seara, înainte de culcare, intensitatea variază de la un copil la altul, iar frecvenţa nu este constantă.
Deşi simptomele nu sunt grave, este indicat să consultaţi un medic pentru a stabili diagnosticul.

Masaţi locul şi puneţi comprese calde
Pentru alinarea durerilor de creştere, medicii specialişti recomandă câteva metode care pot fi eficiente. Întindeţi uşor muşchii piciorului unde este localizată durerea şi masaţi constant zonele cu probleme. Aplicaţi o compresă călduţă pe locul afectat. De asemenea, puteţi încerca medicamente pentru atenuarea durerii, precum Acetaminofen sau Ibuprofen, dar numai cu acordul medicului pediatru.
De cele mai multe ori, durerile de creştere nu trebuie tratate, deoarece trec de la sine, în timp.
Există însă şi situaţii în care se recomandă să mergeţi de urgenţă cu copilul la doctor dacă cel mic manifestă următoarele simptome asociate neplăcerilor musculare specifice durerilor de creştere: durere constantă, umflarea sau înroşirea zonei afectate, febră, şchiopătat, oboseală intensă şi iritaţii neobişnuite pe corp.