Main menu

header

de Veronica Zărescu

Odată cu trecerea iernii şi cu creşterea temperaturii, organismul nostru suferă transformări şi încearcă să se adapteze la noile condiţii de mediu. De aceea, aproape orice om resimte în această perioadă o uşoară moleşeală generală sau diminuarea capacităţii de concentrare la activităţile zilnice. De vină sunt atât creşterea numărului de ore de lumină, cât şi încălzirea sau presiunea atmosferică ridicată. Toate acestea determină un dezechilibru hormonal şi, implicit, duc la dereglarea ritmului biologic normal.

Este necesar un stil de viaţă echilibrat
Simptomele care pot apărea la copii din cauza asteniei de primăvară sunt la fel ca acelea care se manifestă la adulţi, şi anume: apatie, oboseală, somnolenţă, iritabilitate, anxietate, plâns sau râs fără motiv, dureri de cap, slăbiciune musculară, concentraţie şi atenţie scăzute, tristeţe şi uneori chiar depresie.
Există mai multe aspecte pe care le puteţi lua în considerare pentru a combate acest fenomen. În primul rând, aveţi grijă ca micuţul să aibă un stil de viaţă organizat şi echilibrat şi o alimentaţie sănătoasă. Poate lua chiar un supliment alimentar pe bază de vitamine şi minerale. În acest sens nu trebuie să neglijaţi efectuarea unui control medical periodic şi un set de analize (măcar o dată pe an). Cei mai importanţi nutrienţi în combaterea stării de oboseală şi de tristeţe sunt: complexul de vitamine B (se găsesc în ouă, cereale integrale, peşte şi lapte), vitamina C (citrice, legume verzi, mere, de exemplu), magneziu, cupru (crustacee, ficat, ciuperci), fosfor (broccoli, vită, pui, fructe uscate) şi fier (mazăre, cartofi, spanac).

Mişcarea zilnică nu trebuie să lipsească din program
La toate acestea trebuie să adăugaţi şi un „supliment” de odihnă în programul copilului dumneavoastră. Somnul suficient şi relaxarea reprezintă cei mai buni aliaţi ai unui organism puternic şi sănătos, dispus să facă faţă efectelor venirii primăverii. De asemenea, mişcarea fizică în aer liber este foarte importantă, fiind una dintre cele mai bune metode de a combate astenia de primăvară. Astfel, organismul îşi reface echilibrul hormonal, iar micuţul resimte o revigorare imediată, însoţită de bună dispoziţie.

Atenţie! Dacă starea de oboseală şi de tristeţe persistă mai mult de 15 zile, este nevoie de opinia unui pediatru pentru a detecta alte posibile cauze ale acestor simptome.