Main menu

header

de Veronica Zărescu

Câţi dintre noi nu au ascunse printre rafturi poze alb-negru, vechi şi îngălbenite de vreme, din primii ani de viaţă. Pe atunci nu se punea mare preţ pe imortalizarea diverselor etape ale creşterii copilului şi nici tehnica nu oferea prea multe opţiuni. În prezent, orice bebeluş care se respectă este dus cel puţin la o şedinţă foto în primele luni de viaţă.

Există multe opţiuni
În funcţie de fotograful ales şi de locaţie - în studio sau în aer liber - costurile sunt pentru orice buzunar şi pornesc de la câteva sute de euro până la câteva mii. După realizarea fotografiilor într-un cadru profesional, părinţii au mai multe opţiuni pentru păstrarea pozelor. Se poate alege varianta digitală pe CD, unde se poate comanda şi un slideshow cu melodiile preferate, sau se pot cere albume profesionale, de tip carte, unde pozele sunt inserate în diverse peisaje potrivite vârstei copilului şi momentului din an ales.

Creaţi o atmosferă relaxantă
La şedinţa foto pot participa şi părinţii sau rudele apropiate, iar ţinuta micuţului poate fi schimbată de câteva ori. La programarea acestui eveniment, bebeluşul trebuie să fie sătul, odihnit şi îmbrăcat confortabil. Dacă optaţi pentru poze în scutece sau chiar fără, atunci fiţi lângă el şi vorbiţi-i continuu, pentru că altfel se va speria şi va plânge. Temperatura din încăperea unde se fac pozele trebuie să fie adecvată ţinutei copilului. Acesta nu se aşază în poziţii incomode şi nu se ridică vocea în preajma sa. Cel mai bine este să rugaţi fotograful să pună un CD cu muzică de relaxare sau cu melodii pentru copii. Lăsaţi-i celui mic la îndemână jucăria favorită sau pernuţa mult iubită pentru a crea o atmosferă plăcută şi nu îl îmbrăcaţi cu haine viu colorate sau cu imprimeuri stridente, deoarece acestea vor ieşi în evidenţă mai mult decât chipul.

Poze în costum de Mickey Mouse sau Nemo
Pe lângă pozele clasice, părinţii pot alege să îşi fotografieze copilul într-un costum de animal sau de personaj din desenele animate. Astfel, cel mic poate deveni simpaticul Winny the Pooh, amuzantul Mickey Mouse sau peştişorul Nemo. Pentru cei mai mari sunt mai potrivite costumele de poliţişti, militari sau doctori şi, de ce nu, de Scooby Doo, Albă-ca-Zăpada sau Mica Sirenă. Oricum ar fi, copiii sunt frumoşi prin inocenţa şi naivitatea vârstei, iar ideea de a le păstra o amintire foto de calitate este oricând binevenită.