Main menu

header

   Laptele de mamă poate fi stocat în punguţe speciale pentru congelator, proiectate pentru conservarea laptelui de mamă, sau în orice recipient de plastic sau de sticlă. Dacă mai aveţi alte borcănaşe pe care le-aţi cumpărat cu mâncarea bebeluşului, acestea au dimensiunea perfectă pentru a stoca laptele.  


      Se poate stoca şi patru luni! În funcţie de temperatura la care este depozitat, laptele de mamă poate fi păstrat pentru următoarele intervale:
- între patru şi opt ore la temperatura camerei, dacă aceasta nu depăşeşte 22 de grade Celsius; - între trei şi opt zile în frigider la 0-4 grade Celsius;
- 14 zile în compartimentul de congelare pe termen scurt;
- şi trei-patru luni în compartimentul de congelare pe termen lung. Foarte important este faptul că, după ce aţi dezgheţat laptele, trebuie să îl folosiţi în cel mult 24 de ore. Nu este recomandat să recongelaţi laptele rămas. 


Alegeţi recipiente mici
     Iată şi câteva sfaturi utile pentru păstrarea laptelui matern:
- Răciţi laptele proaspăt muls în frigider. Nu îl adăugaţi peste laptele deja congelat. Dacă stocaţi corect laptele, nu ar trebui să se altereze. Laptele de mamă se separă singur, grăsimea din el ridicându-se la suprafaţă. Acest lucru este normal şi nu înseamnă că laptele s-a stricat. Poate că uneori poate fi mai subţire sau poate fi colorat în albastru, dar şi aceste lucruri sunt normale. Uneori, laptele matern ce a fost congelat sau stocat în frigider miroase a săpun sau chiar are şi un gust ciudat. Asta nu înseamnă că este stricat; 
- Este recomandat să stocaţi laptele muls în porţii mici (circa 90-120 ml, în punguţe sau în recipiente speciale). Dacă stocaţi laptele în porţii mari, puteţi ajunge să îl aruncaţi în cazul în care bebeluşul nu îl termină în 24 de ore.

Veronica Zărescu